Intel inn i mobilmarkedet

Intel inn i mobilmarkedet

CES: Lenovo og Motorola er først ut med smarttelefoner basert på Intels nye Medfield-brikke i år.

Tirsdag denne uken annonserte Intel sine første kunder av brikker til smarttelefoner.

På Consumer Electronics Show (CES) i Las Vegas fortalte Intel-toppsjef Paul Otellini at Lenovo og Motorola er blant selskapene som vil komme med Intels kommende Medfield-brikker i år. Det skriver IDG News Service.

Kraft og ytelse

Smarttelefonene basert på Intels nye x86-brikke vil ifølge Mike Bell, direktør for Intels mobildivisjon, kunne konkurrere både i kraft og ytelse. Z2460-brikken vil kunne gi inntil åtte timers batteritid ved 3G-samtaler, seks timers høydefinisjons videoavspilling, fem timers 3G-surfing og 14 timers standbytid.

Z2460-brikken lages ved hjelp av 32-nanometersprosess, og er ifølge Bell designet for å gi høy ytelse samtidig som energibruken holdes nede.

Brikken kan levere mer ytelse når det trengs, samtidig som strømforbruket reduseres når høy ytelse ikke er nødvendig. Dette skal være spesielt nyttig med tanke på nettbrett, som også er planlagt levert med Medfield-brikker.

På messen demonstrerte Lenovo sin K800, som blir den første smarttelefonen basert på Intels nye x86-brikke. Smarttelefonen kjører en Atom Z2460-brikke med klokkefrekvens på 1,6GHz, har en 4,5-tommers skjerm som kan vise video i 720p-oppløsning, og benytter Lenovos LeOS-grensesnitt. Smarttelefonen vil først lanseres i Kina i andre kvartal.

Den første Motorola-telefonen som resulterer etter samarbeider vil lanseres i andre halvdel av 2012, men det er ikke kjent hvilke markeder telefonen vil være tilgjengelig i.

Tar opp konkurransen med ARM

Intel har så langt ikke lykkes i sine forsøk på å etablere seg i smarttelefon-markedet.

I 2010 viste selskapet frem en LG-smarttelefon med en tidligere Atom-brikke med kodenavn Moorestown, men telefonen kom aldri ut på markedet. Moorestown-brikkene ble kritisert for å ha for høyt energiforbruk, noe som førte til at LG droppet den første Intel-baserte smarttelefonen.

For to år siden inngikk selskapet også et samarbeid med Nokia rundt det Linux-baserte operativsystemet Meego, men Nokia valgte til slutt å ta i bruk Microsofts Windows Phone.

Intel forsikrer imidlertid at smarttelefoner med de nye brikkene vil komme i løpet av året. Selskapet har lagt store krefter bak utviklingen av smarttelefonbrikkene, og med de kommende brikken går Intel i direkte konkurranse med ARM, som produserer brikkene i de fleste smarttelefoner.