Intel klar med fremtidens pc

Intel klar med fremtidens pc

Papirtynne nettbrett-pc-er på vei. Intel har vist prototyp. Her er første prøvekjøring. Se video!

Tynnere enn Apples iPad Air og lettere enn Microsofts Surface Pro 3.

Det er stikkord for prototypen av en nettbrett-pc som Intel viste frem på Computex-messen i Taiwan.

Kodenavnet på nyskapningen er Llama Mountain, som er 7,2 millimeter tykk (iPad Air er 7,5 mm tykk) og som veier 670 gram (Surface Pro 3 veier 798 gram).

Intel-maskinen kjører en femte-generasjons Intel Core-prosessor som ikke er kommet på markedet ennå, en lavstrøms-brikke som vil få navnet Core M.

- Raskere enn noen pc

- Den oppleves som raskere enn noen pc vi har prøvd før, skrev amerikanske PC World etter å ha fått prøvd prototypen en liten stund.

Noen ordentlig test er ikke gjort ennå.

Intel-maskinen vil aldri komme på markedet. Llama Mountain er en prototyp som Intel har utviklet for å vise pc-produsentene en designløsning som de kan følge for å lage svært raske, tynne og lette hybrid-pc-er.

Core M-prosessoren tilhører den nye prosessor-familien til Intel som går under navnet Broadwell. Dette er en brikkefamilie basert på 14-nanometers produksjonsteknologi og som skal gi svært små og strømgjerrige prosessorer med god ytelse.

Intel snakker om at Broadwell-brikkene vil være mer enn 30 prosent mer strøm-effektive enn dagens Haswell-brikker. Selskapet vil imidlertid ikke si noe konkret om batteritiden på prototyp-maskinen.

Fremtidens pc

Prototyp-pc-en som Intel nå har vist frem, kan danne basis for det som blir fremtidens pc. Intel jakter aggressivt på en plass i nettbrett-markedet, der konkurrenter av prosessor-giganten har skapt mye hodebry for Intel-ledelsen.

Samtidig ønsker Intel å blåse nytt liv inn i et tregt pc-marked.

Løsningen vil være papirtynne hybrid-pc-er som forener de beste egenskapene ved nettbrett og ultraportable pc-er med kraftigere ytelse enn vi har sett til nå, dersom Llama Mountain-prototypen skal få vise vei, ifølge PC World.

Prøvekjøringen

Prototyp-maskinen som PC World har fått prøve, inneholdt bare en håndfull programmer, men de startet opp på bare et øyeblikk, heter det i rapporten fra prøvekjøringen.

Programvaren som ble prøvd, var blant annet et kartprogram og et e-postprogram, og både værmelding og nyheter spratt opp lynraskt.

Ett av problemene med den syltynne designen er imidlertid at det er vanskelig å få plass til mange av dagens kontaktpunkter.

DisplayPort- og HDMI-kontakter var det dårlig med plass til på den prototypen som Intel nå har vist frem. Den inneholdt visstnok bare en USB 3.1-port som blant annet kunne brukes til å lade batteriet, ifølge PC World.

Prototypen var utstyrt med et syltynt, avtakbart tastatur, og Intel hevder at løsningen gir en fullgod pc.

Ifølge PC World hadde prototypen meget god skjerm med god innsynsvinkel.

På Computex-messen viste mange pc-produsenter, deriblant Dell, frem hybrid-pc-er som gjerne var 18-20 mm tykk. Disse er egentlig for tykke til kvalifiseres som ordentlige nettbrett, skriver PC World.

Kommer til jul?

Den innledende produksjonsfasen av Broadwell-prosessorene har vært plaget av forsinkelser og utsettelser, skriver IDGs nyhetstjeneste. Men Intels prototyp er et signal om at forholdene nå er i ferd med å bedre seg.

Intel har foreløpig ikke gitt noen dato for når den nye prosessorgenerasjonen kommer på markedet, men ifølge selskapet kan man regne med at de første maskinene med de nye prosessorene kommer i salg innen julehandelen.

Se video av Intels prototyp nedenfor:

Les om:

Komponenter