Intel klar for Sandy Bridge

Intel klar for Sandy Bridge

Den nye arkitekturen til Intels Core-prosessorer gir vesentlig bedre ytelse og grafikk. Brikkene er tilgjengelig fra tidlig i 2011.

På Intels Developer Forum i San Francisco denne uken annonserte selskapet lanseringsdatoen for sine nye Sandy Bridge-prosessorer.

De nye prosessorene bygger på Intels 32-nanometers mikroarkitektur, og har ifølge Intel et betraktelig forbedret grafisk system, bedre ytelse generelt og økt energieffektivitet for bærbare spesielt.

Den nye serien har ifølge Engadget fått navnet Second-Generation Intel Core-prosessoren, og skal være tilgjengelige på massemarkedet fra første kvartal 2011.

Kraftigere grafikk

Den viktigste nyheten med Sandy Bridge er at den integrerte grafikkprosessoren åpner for bedre støtte for hd- og 3D-video.

Ettersom hovedprosessor og grafikkprosessor befinner være på samme silisiumstykke vil Intels Turbo Boost-teknologi, som ble lansert med Core i-prosessorene og nå kommer i en ny versjon, også gi kraftigere grafikk.

Blant prosessorene som vil lanseres i den nye serien er 65-, 45- og 35-wattmodeller. I tillegg kommer en ny lavenergimodell. Ifølge Smith vil de nye brikkene være vesentlig raskere enn alle de eksisterende Core i-prosessorene.

- Den mest dramatiske forskjellen er å få både grafikk og media inn på 32 nanometer. Det gir mye høyere ytelse med samme prosessorpakke og varmeprofil, sier Stephen Smith, Intels direktør for PC Client Operations and Enabling, til amerikanske Computerworld.

Bærbart først

De nye Sandy Bridge-prosessorene med to og fire kjerner vil ennå ikke kunne konkurrere med selskapets Core i7 Extreme når det gjelder ytelse. Ifølge Smith vil imidlertid også Sandy Bridge få en egen Extreme-versjon.

De første prosessorene som blir tilgjengelig på markedet vil være for bærbare og stasjonære pc-er. Prosessorer til servere og arbeidsstasjoner kommer i andre halvår 2011.

Prioriteringen skyldes ifølge Smith overgangen fra stasjonære til bærbare pc-er som den dominerende formfaktoren.

- Det selges flere bærbare enn stasjonære pc-er. Vi har optimalisert Sandy Bridge for notebook-formfaktoren. Vi ønsket best mulig ytelse og høyest energieffektivitet, sier han.

Intel har ennå ikke annonsert priser.

Les om: