Intel med 4K-støtte

Intel med 4K-støtte

Både dagens og neste generasjon grafikkbrikke fra Intel vil leveres med 4K-støtte. Støtten kan sette fart i utbredelsen av 4K.

(SAN FRANCISCO/PC World Norge): Intels støtte for 4K ble annonsert under selskapets årlige utviklerkonferanse. Annonseringen ble gjort i forbindelse med fremleggingen av de tekniske detaljene av selskapets kommende mikroarkitektur «Haswell» .

I tillegg til å takle høy nok oppløsning, introduserer Intel dekoding av 4K-filmer i grafikkbrikkens maskinvare. Det betyr lav prosessorbelastning, lavere effektforbruk og lengre batterilevetid. Samtlige Haswell-baserte prosessorer med integrert grafikkbrikke får denne muligheten.

I praksis betyr det 4K-støtte fra nettbrett til de kraftigste Haswell-systemene som er spesielt rettet mot entusiaster.

3996 x 2160 pixler

Grovt fortalt innebærer 4K at bildekvaliteten forbedres ved at bildeoppløsningen økes – ikke ulikt det man gjorde da man gikk over til dagens eksisterende HD-teknologi. Det finnes flere 4K-standarder i dag der bildeoppløsningen varierer med bildeforholdet. Vi vet foreløpig ikke hvilken standard Intel vil støtte, men skal vi tro Intels egne lysbilder vil i hvert fall den digitale 4K-kinostandarden på 3996 x 2160 piksler være støttet.

4K er på mange ingen ny teknologi. Allerede i dag finnes det flere filmer som er filmet i denne oppløsningen, men på grunn av liten utbredelse av utstyr som kan spille av filmer i denne oppløsningen, ender de fleste filmstudioene med å skalere ned oppløsningen til såkalt full HD-oppløsning (1080p).

Ironisk nok finnes det hjemmekinoreceivere som kan skalere opp oppløsningen tilbake til 4K. Det finnes riktignok en og en annen film i 4K for entusiaster med tykk lommebok som har allerede skaffet seg en 4K-projektor.

Gitt tilgang til 4K-materiale, er det hovedsakelig to kriterier som må være oppfylt for å kunne få glede av filmer i 4K. Det første er en skjerm som støtter denne oppløsningen og det andre er en avspillingsplattform som kan prosessere bilder med denne oppløsningen.

Foruten økt prosesseringskraft må avspillingsplattformen også utstyres med tilstrekkelig minne for å håndtere doblingen av bildeoppløsningen fra dagens 1080p-standard.

Mer enn bare film

De aller fleste assosierer 4K med film og tv med ekstra høy oppløsning. At Intel støtter dekoding av 4K-filmer i maskinvare er selvfølgelig vel og bra, men 4K-støtte betyr også mer enn bare flytende filmavspilling.

For det første betyr det at Intel baner vei for maskinvareprodusenter som ønsker å levere skjermer med ekstra høyoppløsning skjermpaneler slik Apple har begynt med i selskapets seneste Macbook Pro med Retina-skjerm bærbare.

Sist men ikke minst, 4K-støtte betyr også at man kan regne med å kjøpe «Haswell»-baserte pc-er (både bærbare og stasjonære) som kan drive eksterne skjermer med mye høyere oppløsning enn det vi er vant til i dag.

4K også for Ivy Bridge

Kort tid etter at Intel kom med annonseringen ble det også kjent at dagens eksisterende «Ivy Bridge»-baserte prosessorer vil også få 4K-støtte gjennom en fastvareoppgradering som slippes i oktober. En liten ulempe med denne oppgraderingen er imidlertid at 4K-støtten vil kreve doble Displayport-kanaler for å fungere.

Så vidt oss bekjent, finnes ikke det maskiner i dag som leveres med denne muligheten, men nyheten åpner opp for produsenter som ønsker å støtte dette.

Ivy Bridge-annonseringen har imidlertid satt fart på ryktene rundt Apples kommende iMac-modeller vil leveres med såkalt Retina-skjerm. Ettersom de kommende iMac-modellene vil være basert på Ivy Bridge-plattformen spiller denne endringen en nøkkelrolle.

Faktisk var det flere på som hevdet at det var Apple som hadde trumfet gjennom denne endringen. Antakeligvis fordi selskapet ikke hadde tid til å vente til at Haswell som er ventet på markedet neste år.

Så da gjenstår det å se om Apple vil lansere iMac med Retina-skjerm. Ifølge ryktene vil lansere nye iMac-modeller i oktober. Altså, tilfeldigvis samtidig som Intel introduserer 4K-støtte for Ivy Bridge.

Les om: