Intel raser mot nytt søksmål

Intel raser mot nytt søksmål

USAs konkurransemyndigheter tar ut tiltale for monopolvirksomhet.

Intel får kjørt seg.

De har fått hovedkonkurrenten AMD, staten New York, EU og nå USAs myndigheter på nakken.

Det amerikanske konkurransetilsynet (FTC) føyer seg inn i rekken med aktører som mener Intel bryter markedslover.

FTC mener at Intel holder bransjen som gisler, ettersom selskapet er så stort og mektig. Intel skal ha misbrukt sin markedsmakt de siste ti årene for å styrke sin posisjon og holde konkurrentene unna.

For kort tid siden inngikk Intel forlik med AMD etter liknende anklager, uten å innrømme at de har gjort noe feil. Denne gangen vil de heller ikke med på at de har urent mel i posen.

Oppgitt Intel

- Intel har konkurrert rettferdig og lovlig, sier selskapet i en uttalelse de har sendt verden over, også til norske journalister.

Selskapet skriver videre at deres handlinger har kommet forbrukerne til gode, både i form av lave priser og innovasjon. Intel mener anklagene er tynne, og ikke godt nok undersøkt.

Videre mener de at anklagene bygger på lover som ikke eksisterer, men lover FTC håper å få gjennom. Lover som Intel frykter vil redusere innovasjon, og øke prisene.

- Denne saken kunne, og burde, vært avsluttet, avslutter Intel-direktør Doug Melamed.

Samtidig som alle søksmålene kan skade Intel, kan de komme andre til gode.

AMD og Nvidia jubler

At hovedkonkurrent AMD kanskje er den som kommer best ut av det er ikke særlig overraskende. De har jo også selv stått for et av søksmålene.

- Jeg skal ikke si at AMD danser av glede, men det er nok ikke langt fra, sier industrianalytikeren Rob Enderle i Enderle Group til vår nyhetstjeneste.

Enderle mener USAs nye president Barack Obama har mye av "æren" for søksmålene. Bush skal ha vært passiv i forhold til konkurransereglene.

Også Nvidia er glade for at Intel får kjørt seg.

- Dagens søksmål er sårt trengt for å stoppe Intel fra å bruke ulovlige taktikker for å låse ute GPU-er (grafiske prosessorer) og blokkere kundenes muligheter for revolusjonerende muligheter, sier Nvidia-direktør Jen-Hsun Huang.

Komponenter