Intel skal lage 3D-transisistorer

Intel skal lage 3D-transisistorer

Neste generasjons prosessorer blir inspirert av skyskrapere.

Intel vil implementere tredimensjonale transistorer når de lager prosessorer med den siste 22-nanometer-teknologien.

For de som er innvidd i prosessorproduksjon: Ifølge Mark Bohr fra Intel erstatter teknologien, kalt trigate-transistorer, den flate todimensjonale reflektor-kanalen med en tynn, tredimensjonall film som går vertikalt fra silisium-bærebanen.

En mer folkelig forklaring er at man i denne nye prosessoren bygger i høyden, akkurat som med skyskrapere i den virkelige verden. Det gjør at flere transistorer får plass i brikken uten at størrelsen og tettheten endres, ifølge Bohr.

- Vanskeligheten ved å bygge på grunnplanet begynte å bli ekstrem, sier Bohr.

Atom

Konsekvensen av den tredimensjonale tankegangen er at pc-er, smarttelefoner og nettbrett både blir opptil 37 prosent kjappere enn dagens 2D-prosessorer på 32 nanometer og over dobbelt så strømgjerrige, samtidig som brikkene blir fysisk mindre og ikke minst billigere.

Fordelene de nye transistorene gir vil vise seg i selskapets fremtidige Atom-prosessorer, ifølge Dadi Perlmutter, direktør i Intel Architecture Group.

- Vi må fortsette å innovere nye materialer og strukturer. Med 22 nanometer er dette den nye strukturen, sa Bohr på en pressekonferanse, ifølge Computerworlds nyhetstjeneste.

Den nye designen kan hjelpe Intel på markedet for smarttelefoner og nettbrett, hvor de fleste nå benytter prosessordesign fra ARM. ARM-prosessorene er sett på som mer strømeffektive enn Intels x86-prosessorer.

I tråd med Moores lov

Intel har forsket på trigate-transistorer i ti år, og Bohr hevder selskapet blir det første som setter slik teknologi i produksjon. Intel er ikke de eneste som har forsket på teknologien, men øvrige produsenter avventer å sette det hele i produksjon til 14 nanometer-prosessoren er på plass, hvilket er flere år frem i tid, ifølge Bohr.

Designen gjør at Intel fortsatt kan følge Moores lov: En dobling av antall transistorer annethvert år.

22-nanometersteknologiprosessorene har fått kodenavn Ivy Bridge og de første prosessorene vil være Core-brikker for desktop og pc-er.

Det forventes full produksjon i årets fjerde kvartal og lansering første kvartal 2012. I 2013 forventes det å foreligge 22-nanometerversjoner ment for nettbrett.