Intel-tabbe hjelper ikke AMD

Intel-tabbe hjelper ikke AMD

Feildesign koster Intel milliardbeløp. Men også AMD sliter.

Vanligvis tjener konkurrenter på at en leverandør sliter. Nå sliter brikkeleverandøren AMD med sin egen leveranse, og får dermed ikke dratt nytte av tabben Intel har gjort med systemdesignet Sandy Bridge.

En feil i en harddiskkontroll førte til at Intel måtte trekke tilbake første versjon av brikkesettet Sandy Bridge. Ny versjon er klar, men det vil ta måneder før disse er produsert i stort nok volum til at pc-leverandørene kan lansere produktene sine på markedet.

Ikke såpeproduksjon

AMD skulle kontre Intel med sin egen brikkeløsning, kalt ”Llano”. Den skulle komme tidlig i år, men er utsatt minst seks måneder. Grunnen er produksjonsproblemer. AMD har likevel annonsert at de vil bruke stabilitet som nøkkelelement i markedsføringen av Llano, annonserte selskapet i forrige uke. Det spørs likevel om det hjelper.

- Et åpent vindu er effektivt lukket for AMD når de blir så forsinket med produkter. Det vil ikke påvirke markedsandelen deres, sier Shane Rau i IDC til Computerworlds nyhetstjeneste.

Fordelingen mellom Intel og AMD i prosessormarkedet var 80-20 i 2010, noe som ikke endret seg i et marked hvor veksten var 17,1 prosent. IDC regner med at veksten i år blir noe mer moderate 10,1 prosent. Det er høyest forventninger til vekst i bedriftsmarkedet etter noen rolige finanskriseår.

Brikker i nettbrettskvis

Sandy Bridge er brikkesettet som skulle støtte neste generasjon i5 og i7-prosessorer for vanlige pc-er og arbeidsstasjoner. Den skal integrere blant annet grafikk og sikkerhetsfunksjoner. Dette skal gi raskere bilde- og videofunksjoner og redusere sikkerhetsbekymringene til den vanlige brukeren av pc-er. Dette markedet presses teknologisk av nettbrett og økonomisk av lavere kjøpelyst hos konsumenter.

- Nettbrett som Apple Ipad gnager på pc-segmentet, og presser spesielt produksjon av mini-pc-er. Her har AMD har sin eneste sjanse i lavenergiprosessoren Fusion, som har blitt positivt mottatt, understreker Rau.

Han viser til at AMD Fusion retter seg inn mot billige mini-pc-er og enkle pc-er. Det er et brikkesett som kombinerer prosessor og grafikkprosessor i et. Fusion gir mulighet for billigere mini-pc-er og nettbrett.

Les om: