Intel tvinges til å tenke nytt

Intel tvinges til å tenke nytt

Pc-markedet stagnerer, og Intel utfordres av Arm på nettbrett og smarttelefoner.

HPs aksjekurs synker. Resultatet for andre kvartal i finansåret 2011 viste svakere omsetning av pc-er, ikke mot bedriftene, men mot forbrukerne. Pc-omsetningen til forbrukere sank med 23 prosent. De vil heller ha andre hjelpemidler.

Pc-omsetningen falt med 3,2 prosent i første kvartal ifølge analysefirmaet IDC. Omsetningen av nettbrett stiger. IDC tror volumet vil stige til 44 millioner i år, mens det ble solgt 18 millioner i 2010. Gartner estimerer 55 millioner solgte nettbrett i 2011.

Mobiltelefonsalget i første kvartal 2011 økte med ti prosent til 428 millioner apparater, hvorav 101 millioner var smarttelefoner. Nokia er den største produsenten med et volum på 108 millioner telefoner. Av smarttelefonene benyttet 36 millioner Googles operativsystem Android, 28 millioner Nokias Symbian. Apple solgte 17 millioner Iphones.

Etterspørres

Smarttelefoner og nettbrett etterspørres. Tieto har i samarbeid med Nokia og Aalto universitetet laget en ny løsning for mobilbank på smarttelefoner.

- Mobilbank tilbyr personlige tjenester. Det gir banker som vil være ledende innen konsumentmarkedet en ny konkurransefordel, sier Kolbjørn Haar, administrerende direktør i Tieto Norway.

Ifølge Sterias årlige norske undersøkelse om it-sjefens utfordringer gjør bruken av håndholdte apparater og nettbrett at mobil infrastruktur klatrer fra ellevte plass til tredje på listen over årets teknologitrender.

- Mobilitet vil prege næringslivet de nærmeste årene. Særlig yngre arbeidstagere forventer at de kan bruke mobile enheter på jobben på sine vilkår, sier Kjell Rusti, administrerende direktør i Steria.

Apple er konge med 75 prosent av nettbrettsalgene og verdens tredje største leverandør av smarttelefoner. Volumet av smarttelefoner fra leverandørene med Googles Android er størst. Nokia med sine telefoner med Symbian er nest størst.

Felles for samtlige er at de benytter prosessorteknologi fra Arm. Arm produserer ikke selv, men samarbeider med mange prosessorfabrikanter. Arm har dermed et betydelig interessefelleskap av produsenter i kamp mot en nykommer som Intel.

Ny industri

- Veksten av nettbrett og smarttelefoner har skapt en ny "pc-industri" med økt oppmerksomhet om Arm, understreker Jen-Hsun Huang, administrerende direktør i Nvidia, ifølge Computerworld nyhetstjeneste.

- Jeg startet i pc-industrien i 1980. Nettbrettmarkedet er omtrent på samme nivå som pc-er var da. Apple hadde størst markedsandel. Jeg tror ikke Apple vil gjøre samme feil med nettbrett som de gjorde med pc-er, sier Ezra Gottheil, senioranalytiker i Technology Business Research til Computerworlds nyhetstjeneste.

Mobilleverandørene kan mye om prisnivå. Smarttelefoner vil koste fra 1.000 – 5.000 kroner. Nettbrett vil koste 3.000 – 5.000. De fleste av Intels partnere er ikke komfortable med et slikt prisspenn.

- 95 prosent av alle mobiltelefoner og smarttelefoner benytter Arms prosessorteknologi, sier James Bruce, mobilstrateg i Arm.

I øyeblikket leveres samtlige smarttelefoner med en prosessor basert på Arms instruksjonssett. Det er til stor irritasjon i Intel som først om et år vil ha en prosessor som kan benyttes.

Gjør om

- Vi refokuserer virksomheten ved å flytte tyngden fra pc-prosessorer til det voksende mobile markedet, sa Intels administrerende direktør Paul Otellini på Intels kapitaldag 17. mai ifølge Computerworlds nyhetstjeneste.

Da viste Intel for første gang en prototyp på en mobiltelefon med sin kommende prosessor Medfield som de laget for samarbeidet med Nokia på operativsystemet Meego.

I juni vil de første nettbrettene med Intels nyeste prosessor Atom bli leveringsklare. Fujitsu, Lenovo og Samsung er tre av de rundt 35 leverandørene.

Felles for nettbrett med Atom er at de kan benytte Google Android, Intel Meego og Microsoft Windows 7. Sistnevnte vil interessere mange it-ansvarlige i bedrifter som vurderer nytten av nettbrett. Dermed vil Intels oppkjøp av virus-firmaet McAfee og trådløsteknologien til Infineon få større betydning.

- Ingen forutså den enorme suksessen til Apples Ipad. Intel må derfor jobbe raskt fordi nettbrett spiser salg av nett-pc-er og rimelige bærbare pc-, sier Nathan Brookwood, sjefsanalytiker i Insight 64 ifølge Computerworlds nyhetstjeneste.

Nettbrett har tatt Intels konkurrent AMD fullstendig på sengen. Les videre på neste side!

Les om:

Komponenter