Intel vil bytte kobber med lys

Intel vil bytte kobber med lys

Fiberoptiske datamaskiner kan ta 50 gigabits i sekundet.

Intel-forskere har forsket seg frem til en prototype som på sikt kan erstatte kobbererledninger i datamaskiner med fiberoptikk.

Ifølge Intel kan datamaskinen kommunisere internt i hastigheter på 50 gigabit per sekund med det nye systemet. En hel hd-film kan overføres hvert sekund, ifølge forskerne.

I tillegg gjør teknologien at data kan flyttes over lengre distanser enn det kobber klarer.

- Et gjennombrudd

Intels teknologisjef Justin Rattner omtaler det som et gjennombrudd, ettersom kobber har begynt å bli et svakt ledd i datasystemene. Det er hauger av data som skal overføres til enhver tid, og å overføre data via kobberledninger i 10 gigabit per sekund eller mer begynner å bli en utfordring. Selv om data kan overføres via kobberledninger i den hastigheten, er det kun innenfor visse distanser.

- Optiske forbindelser løser problemet ved å la data overføres i raskere hastigheter og over større distanser, sa Rattner på en konferanse der teknologien ble diskutert denne uken, skriver Computerworlds nyhetstjeneste.

- Fotonisk overføring gir oss muligheten til å overføre store mengder data på tvers av rommet på en kostnadseffektiv måte.

Rattner peker på at teknologien potensielt kan øke hastigheten på dataoverføringer inne pc-er eller håndholdte enheter, der filmer kan lastes ned kjappere. Men først og fremst tror han teknologien passer perfekt i datasentre.

På sikt

Lasere brukes allerede i enheter som dvd-spillere og også til fjerndistansekommunikasjon. Men laserteknologi kan være dyrt, og Intel vil dra teknologien ned til et lavkostplan der den kan integreres i hverdagslige enheter, ifølge Rattner. Selskapet håper å kunne høyne hastigheten til én terrabit per sekund etter hvert som antallet kanaler økes for forbedre overføringen.

Intel har nå bevist at de kan pusle sammen bitene. Det neste steget blir å implementere det i brikker og masseprodusere det. Teknologien kan være klar for markedet rundt 2015.

- Teknologien blir ikke integrert i på kretsnivå på kort sikt, men kan erstatte kopperledningene som kobler prosessoren til minnet, for eksempel, sier Mario Paniccia fra Intel.

USB-erstatter på gang

Rattner sier Intel først vil sikre at de har mulighet til å produsere teknologien på stor skala, og at de så vil stille forretningsspørsmål rundt hvilke markedsmuligheter som er attraktive for Intel.

Teknologien har grunn i tidligere forskning fra Intel rundt enheter som stråler, manipulerer, kombinerer, separerer og oppdater lys. Koblingen inkluderer en overføringsbrikke på pc-ens hovedkort som setter opp fire fiberoptiske kanaler på en fiber, samt en mottaker som tar imot lyset, splitter opp signalene og konverterer lyset til elektriske data.

Intel jobber allerede med en ny fiberkobling for å linke opp eksterne lagringsenheter, mobile enheter og skjermer opp til 100 meter unna. De kaller det hele Light Peak og overføringshastigheten skal være på 10 gigabit per sekund. Intel Light Peak som en potensiell erstatter for USB.

Komponenter