Intel vil produsere ARM-prosessorer

Intel vil produsere ARM-prosessorer

Ingen tvil om at etter-pc-epoken er her for fullt.

Intel er klar for produksjon av 64-bits ARM-prosessorer til neste år.

Intel overrasket de fleste da det under onsdagens ARM-utviklerkonferanse ble klart at verdens største produsent av halvledere kaster seg inn i kampen om de mobile enhetene ved å produsere ARM-brikker.

I praksis går det ut på at Intel stiller produksjonsfasiliteter til disposisjon for tredjepartsprodusenter, i dette tilfellet firmaet Altera, som skal produsere sin Stratix 10-systembrikke hos Intel. Denne brikken inneholder en 64-bits firekjerners-prosessor med modellbetegnelsen ARM Cortex-A53 . Dette skal være en av de første firekjerners 64-bits ARM-prosessorene på markedet.

ARM Holding plc er et britisk firma som ble etablert i 1990 under navnet Advanced RISC Machines Ltd. og som driver med design av mikroprosessorer, men som ikke produserer dem selv. Blant firmaene som har hatt aksjer i ARM, finner vi Apple.

ARM vs. x86

Altera-kunngjøringen om å produsere ARM-prosessorer hos Intel er et tydelig signal på at vinden blåser i retning av mobile enheter som iPhone, iPad og andre smarttelefoner som er basert på de strømgjerrige ARM-prosessorene. Intel vil flytte deler av produksjonskapasiteten over fra x86 til ARM, heter det.

Dermed vil altså neste generasjons Apple A8, Qualcomm Snapdragon eller Nvidia Tegra-chip kunne komme fra Intel fremfor Samsung eller TSMC.

Intel har tidligere produsert ARM-brikker for BlackBerry (RIM).

Apple, Qualcomm og Nvidia designer sine egne ARM-brikker, men for selve fremstillingen går man til sofistikerte fabs, der prosessorer produseres under høyst kontrollerte forhold. Intel leder an i utviklingen av produksjonsanlegg for prosessorer og er klart foran med miniatyriserings-prosessene som benyttes under produksjonen av dagens Intel Core-prosessorer.

Fire kjerner

Intel vil satse på firekjerners ARM-brikker - så vil neste generasjon iPad igjen doble regnekraften? Apples nye iPad Air er tett på å doble effekten fra foregående generasjon med sin ARM A7 tokjerne-brikke som i ytelse ikke er langt etter dagens rimeligere Haswell-brikker fra Intel.

Og så skal vi ikke glemme at Apple og Samsung ikke er bestevenner om dagen, og Apple sikkert kunne tenke seg å flytte A7 brikke-fremstillingen fra erkerival Samsung og over til markedslederen Intel.

Men Apple-folkene er også pragmatikere, og det blir antakelig et spørsmål om pris og leveransedyktighet på den ene siden og muligheten til å lede an teknologisk mot en premiumpris på den andre siden.

ARM i en MacBook Air?

I løpet av noen år er det ikke urealistisk at ARM kan komme til å ta igjen X86-brikkene, selv om også Intel Core-brikkene fra Haswell-generasjonen viser klare fremskritt hva angår strømforbruk. Det er spesielt sistnevnte som har dreid bransjen med mobile enheter over til bruk av ARM-brikker, som i mange tilfeller gir langt bedre batterilevetid enn en tradisjonell bærbar pc..

Via Forbes

Les om:

Komponenter