Intel vil slåss mot nettbrettene

Intel vil slåss mot nettbrettene

Det finnes heldigvis dem som ikke har fortapt seg helt i nettbrettene. Intel vil ta opp kampen med lettere, lekrere og raskere bærbare.

Intel Developer Forum ble avholdt samtidig som Microsofts BUILD-messe, og de to konsentrerte seg om hvert sitt element som må til for å få pc-en til å fungere. Mens Microsoft brukte tiden til å vise frem Windows 8 og alle de nye funksjonene som følger med, viste Intel frem forbedrede prosessorer og brikkesett til blant annet ultraportable pc-er. For mens Microsoft brukte mye tid på å snakke om Windows 8 på nettbrett, valgte Intel å fokusere på det de mener er det beste alternativet til nettbrettene - lette og lekre bærbare pc-er med svært god batteritid og god ytelse.

En rekke av de ultraportable pc-ene som ble vist frem på IDF, var allerede blitt vist frem på IFA-messen i Berlin uken i forveien. Felles for de fleste av de nye pc-ene er skjermstørrelse på 13,3 tommer og oppløsning på 1366x768 piksler, som innebærer at maskinene kan være kurante arbeidsverktøy borte fra kontoret. De fleste produsentene er også i stand til å levere pc-er med svært gode batteritider, og etter hvert har seks timer eller mer med aktiv bruk blitt normalen.

Fra IFA-messen så vi blant annet Toshibas nye Z830, som er kun 15,9 millimeter tykk og veier imponerende 1,12 kilo. Til tross for at pc-en er både tynn og lett, er den utstyrt med 13,3-tommers skjerm, og du har valget mellom Intel Core i3-, i5- eller i7-prosessor.

Det er også bare noen uker siden vi først fikk se bilder av Acers nye ultraportable. Acer S3 kan minne litt om MacBook Air, men er noe tynnere. Den nye 13,3-tommeren skal komme utstyrt med Intel Core i-prosessor, fra i3 til i7, fire gigabyte minne og enten harddisk (320 eller 500 gigabyte) eller SSD (240 gigabyte) - alt etter som hva du føler for, og hva du har råd til. Batteritiden sies å skulle bli av det imponerende slaget.

Flere andre produsenter viste også frem ultraportable, eller ultrabooks som produsentene liker å kalle dem. Lenovo stilte med blant annet U300s, som kun måler 14,9 millimeter og kan skilte med en vekt på respektable 1,34 kilo. Også her kan du få maskinen levert med relativt kraftige prosessorer, Core i5 eller i7 i lavenergivarianter. Asus stilte på sin side med 13,3-tommeren UX31, som med 17 millimeters tykkelse og en vekt på 1,3 kilo, kombinert med Intel Core i5 eller i7, også ser ut til å bli et aktuelt alternativ for de som er ute etter en lett og liten pc til å ha med seg hver dag.

Snart blir det enda bedre

Vi har testet ultraportable, om enn ikke like lette og små som de nyeste modellene, som har kunnet vise til batteritider på opp mot 10 timer - og i noen ekstreme tilfeller også over 10 timer. Per i dag er det imponerende, men skal vi tro Intel, er det ikke lenge til vi kan forvente over det dobbelte fra ultraportable pc-er.

Med Intels kommende prosessorfamilie og nye plattform, enn så lenge kjent med kodenavnet Haswell, lover selskapet ytelse og batteritider langt over det vi har i dag. På årets IDF-messe hevdet Intel at Haswell-maskiner vil gi muligheten for mer enn ti dager med aktiv hvilemodus og batteritid ved bruk på opp mot 24 timer. Haswell-plattformen er ventet å være klar for salg i løpet av 2013.

Den nye plattformen skal kun bruke en tyvendedel så nye strøm i hvilemodus som dagens Sandy Bridge-plattform, og da skal maskinen fortsatt kunne jobbe i bakgrunnen. Ifølge Intel kan en Haswell-maskin dermed hente e-post, og ligge logget på for eksempel Live Messenger eller andre prateprogrammer i rundt 10 dager før batteriet må lades. Kombinert med at man også kan forvente å bruke maskinen i 24 timer før batteriet er tomt, vil man ha pc-er som er langt bedre egnet for bruk på reiser.

Innen Haswell er klar for salg, vil vi imidlertid få servert et oppgradert versjon av dagens Sandy Bridge-plattform, kalt Ivy Bridge. Ivy Bridge er basert på 22-nanometer-arkitektur, mot 32 nanometer i Sandy Bridge. Det skal blant annet resultere i lavere energiforbruk. Ivy Bridge-plattformen er ventet å være klar for salg tidlig i 2012.

Får både skryt og kritikk

Satsingen på stadig mer energieffektiv arkitektur til bruk i bærbare pc-er får skryt. Allerede nå ser vi konturene av hvordan pc-ene de neste årene kommer til å se ut. De blir tynnere og lettere, noe som er en velkommen utvikling, samtidig som ytelsen forventes å bli markant bedre. Kombinert med stadig billigere SSD-er til lagring og forhåpentligvis også høyere oppløsning på mindre skjermer, vil ultraportable i løpet av de neste årene bli stadig mer aktuelle også til mer avansert bruk - og ikke lenger mest egnet som surfe-, skrive- og epostmaskiner.

Samtidig som det skrytes av utviklingen på maskinvarefronten, får imidlertid Intel også kritikk for prisstrategien. For mens man de siste årene har sett stadig lavere priser på små og lette bærbare pc-er, kombinert med til dels meget imponerende batteritider, ser det ut til at ultraportable vil stige merkbart i pris de neste årene.

For dyrt til å dominere?

Intel håper at de nye utraportable pc-ene skal ta opp konkurransen mot nettbrett, en type produkt stadig flere produsenter satser på, og som mange mener vil erstatte bærbare pc-er for en rekke brukere. Med prisene Intel ser ut til å lande på, kan det imidlertid bli en tøff oppgave å ta opp kampen mot stadig kraftigere og rimeligere nettbrett. Fra å være relativt rimelige ser det nemlig ut til at de nye pc-ene vil starte på rundt 1 000 dollar, noe som fort kan innebære priser fra rundt 7 000 kroner her til lands.

Da får man på sikt imidlertid pc-er som på mange måter blir en mellomting mellom en ultraportabel og et nettbrett, med blant annet trykkfølsomme skjermer. Det er imidlertid ikke nok for mange av analytikerne som har uttalt seg i ettertid av IDF-konferansen. Blant analytikerne ser det ut til å være enighet om at prisene er for høye til å redde et stadig mindre pc-marked. Frykten er at de nye, ultraportable pc-ene ender opp med å være nisjeprodukter, på linje med MacBook Air. I alle fall hvis prisene holdes på 1 000 dollar eller mer.

Vi har tidligere skrevet om blant annet Toshiba Z830 og Acer S3, som ser ut til å koste fra henholdsvis 7 500 kroner og 6 500 kroner for enkleste modell her til lands. Da er det snakk om svakeste prosessor og relativt lite minne, og altså priser som nok ligger vel høyt for at vanlige forbrukere ser kost-nytte-verdien.

Les om: