Intel/Nvidia mot AMD/ATI

Intel/Nvidia mot AMD/ATI

Intel og Nvidia inngår et tettere samarbeid.

De to markedsdominantene innleder et samarbeid som skal gavne dem begge i konkurransen mot ATI, som ble kjøpt opp av AMD i fjor. Intel Nvidia skal utveksle lisenser og gjøre avtaler som omfatter servere og brikkesett, skriver idg.se.

Etter at AMD kjøpte ATI har Nvidia i økende grad vendt seg til Intel. Å produsere grafikkort og brikkesett til en plattform som konkurrerer på alle områder, blir lønnsomt bare opp til et visst punkt. Det er derfor lite overraskende at Nvidia utdyper samarbeidet med Intel, slik det allerede har ryktes i flere måneder.

LES OGSÅ: Raskere Geforce 8

Dette får flere merkbare konsekvenser om kort tid:

Intel vil inn på markedet for hovedkort i entusiast-kategorien og vil derfor lisensiere sin 1600 MHz FSB-teknologi til Nvidia. Nvidia får en lisens for CSI (Common System Interface) og kan dermed produsere brikkesett for kommende serverprosessorer, Nehalem.

LES OGSÅ: ATI forsinket igjen

I tillegg vil Nvidia få en Xeon-lisens for 2S-servere (servere med to sokler).

Mange detaljer om dette samarbeidet er så langt uavklarte. Men at dette legger enda mer press på AMD er det liten tvil om. I øyeblikket er det Intel som innehar ledertrøya i prosessor-utviklingen, mens Nvidia har tatt over teten i directx 10-verdenen.

LES OGSÅ: Ni grafikkort fra AMD

Av hensyn til markedsbalansen og forbrukerne ville det derfor være gunstig om AMDs Barcelona-prosessorer og R600-grafikkort har konkurransedyktig yteevne.

Les om: