Intels Galileo i salg

Intels Galileo i salg

x86-basert Raspberry Pi-konkurrent fra Intel?

Intel retter seg blant annet mot hackere og entusiaster med deres Galileo-løsning, som er i salg i USA for 70 dollar.

Galileo er i utgangspunktet bare et lite kretskort litt større enn et kredittkort. Prosessoren som benyttes er Intels Quark - en prosessor som skal kreve svært lite strøm.

Løsningen skal være en konkurrent til Raspberry Pi, som til sammenligning koster cirka 25 dollar på det amerikanske markedet. På det norske markedet koster nyeste versjon av Raspberry Pi i underkant av 300 kroner.

Raspberry Pi har fått mange forskjellige bruksområder, der stort sett kreativitet har satt begrensningene. Et populært bruksområder er blant annet som en kompakt stue-pc-løsning der man for eksempel kan bruke XBMC. Det Intel sikter på når det gjelder Quark-prosessoren er blant annet smartklær og andre kroppsbårne enheter.

LES OGSÅ:

TEST: Intel NUC D54250WYK: Perfekt stue-pc?

Quark

Quark-prosessoren ble lansert under Intels utviklerkonferanse i september. Dette er en 32-bit x86-prosessor som legger seg i segmentet under Intels Atom-prosessorer når det gjelder ytelse - og strømforbruk. Selve prosessorkjernen er en femtedel av en Atom-prosessor og strømforbruket skal være en tiendedel.

Intels Atom-prosessor har vokst seg for stor og avansert i forhold til mange bruksområder der enklere ARM-prosessorer dominerer per i dag. Det er i dette markedet Quark skal inn - å være en konkurrent til de enklere og rimeligere ARM-baserte prosessorene, mens Atom-prosessorene skal være en konkurrent til de mer avanserte ARM-løsningene.

LES OGSÅ:

Atom i Pentium-forkledning

Quark kan sies å være basert på de originale Pentium-prosessorene. Prosessoren har en klokkefrekvens på 400 MHz, 16 kilobyte førstenivåbuffer og 512 kilobyte minne.

Galileo-kretskortet er "open source", hvilket blant annet innebærer at Intel vil gjøre tegningene og alle spesifikasjoner tilgjengelig for andre aktører for reproduksjon. Sett slik blir Galileo et refereransekort. Kortet er utstyrt med et 8 megabyte flashminne, 256 megabyte minne, 100 Mbps Ethernet-port, microSD-minnekortleser, RS-232-tilkobling, USB 2.0-tilkobling og mini-PCI Express-kortplass.

Allerede finnes en Linux-distribusjon for Galileo. Utvikling av programvare til løsningen skal kunne gjøres via et utviklingsmiljø som også vil være tilgjengelig for Windows og OS X. Intel har videre annonsert at de kommer til å gi bort Galileo-kort til 50 000 studenter på 1000 forskjellige universiteter i de kommende 18 månedene.

Foreløpig vet vi ikke om Galileo vil være å se hos norske webbutikker, men muligheten vil være å bruke amerikanske nettbutikker som sender til Norge eller kjøpe via for eksempel Ebay. En pris på 70 dollar i USA skulle i utgangspunktet tilsi i overkant av 500 norske kroner når norsk moms tas med.

LES OGSÅ:

Vifteløst med Core-prosessor

Les om:

Komponenter