iOS 4 - dette får du

iOS 4 - dette får du

iOS 4 er klar for nedlasting. Her er de viktigste nyhetene!

Mandag kveld lanseres iOS 4 og dermed kommer alle iPhone og iPod touch, utenom de aller første modellene, til å få en rekke nye funksjoner å leke med.

iOS 4 kommer faktisk med over 100 nye funksjoner - ikke alle er like revolusjonerende, men de er desto viktigere for oss iPhone-brukere. Her er noen av de viktigste funksjonene.

Guide: Slik oppgraderer du til iOS 4

Fleroppgavekjøring

Fleroppgavekjøring - multitasking - er kanskje den viktigste og mest omtalte nyheten i dagens oppdatering av det mobile operativsystemet iOS 4. Andre smartmobiler har hatt funksjonen i årevis, men først nå har Apple bestemt seg for at tiden er inne. iPhone har forsåvidt hatt fleroppgavekjøring frem til nå, men da kun med Apples egne programmer.

Med fleroppgavekjøring vil du for eksempel kunne høre på musikk i Spotify- eller Wimp-applikasjonen samtidig som du surfer i Safari-nettleseren, sjekker e-post eller legger til nye hendelser i kalenderen.

Man kan også kjøre et spillprogram og sette dette på pause mens man foretar seg noe i et annet program, før man fortsetter spillet der man slapp. Før måtte man avslutte spillet, åpne det andre programmet, stenge ned igjen dette og så begynne spillet på nytt.

Programmene vises i en egen fleroppgavekjøring-meny nederst på skjermen. Denne kommer du til ved å dobbeltklikke på hjem-knappen. Menyen viser opptil fire forskjellige prosesser samtidig. Dra menyen til høyre for å komme til flere programmer.

Alle iPhone-utviklere er nødt til å oppdatere applikasjonene sine for at de skal fungere skikkelig med iOS 4. Dermed vil du foreløpig ikke kunne bruke fleroppgavekjøring med alle programmer. Dette vil nok bedre seg i ukene fremover. Funksjonaliteten er dessuten begrenset til sju bestemte oppgaver, deriblant streaming av lyd, VoIP og GPS-navigering.

PS! Fleroppgavekjøring fungerer bare på iPhone 3GS og iPhone 4. iPhone 3G-brukere kan installere det nye operativsystemet, men vil ikke kunne multitaske. Ifølge Apple skyldes dette for dårlig maskinvare.

Ryddigere med mapper

En annen svært nyttig funksjon er muligheten for å organisere applikasjoner i mapper. Dette gir en ryddigere og mer oversiktlig Hjem-skjerm enn tidligere.

For å opprette en mappe holder du fingeren på en applikasjon til den begynner å riste, og så drar du og slipper den på en applikasjon du ønsker å ha i den samme mappen. Enklere blir det ikke. Du kan ha alle spill i en mappe, og alle fotoprogrammer i en annen.

iPhone oppretter automatisk mappenavn for deg, men du kan også redigere navnet selv. Med den nye mappefunksjonen kan du ka opptil 180 mapper med totalt 2160 programmer på din iPhone. Hver mappe kan lagre opptil 12 applikasjoner.

Bakgrunnsbilder på Hjem-skjermen

Du vil fort oppdage at brukergrensesnittet er noe annerledes i nye iOS 4. Dock-menyen nederst har fått et glass-aktig utseende, samtidig som statuslinjen øverst er blitt gjennomsiktig.

I tillegg er det nå mulig å legge et endret bakgrunnsbilde på både Lås-skjermen og Hjem-skjermen. Det er svært enkelt og fungerer med alle bilder.

Operativsystemet har også fått rotasjonslås, noe som betyr at du kan svitsje mellom landskapsmodus og portrettmodus uansett hvilket program du befinner deg i. Låsen finner du ved å dobbeltklikke på Hjem-skjermen og dra dock-menyen til venstre. En gledelig nyhet for alle som går til sengs med iPhone.

Felles e-postkasse

En annen etterlengtet nyhet i iOS 4 er felles e-postkasse. Heretter slipper man å åpne hver enkelt av sine e-postkasser separat - en tidkrevende omvei for stadig flere av oss som har mange e-postadresser.

Man kan dessuten hoppe direkte fra innboksen i én e-postkasse til innboksen i en annen uten å måtte manøvrere seg oppover og nedover i e-post-hierarkiet. I det hele tatt har programmet Mail fått betydelige forbedringer når det gjelder muligheten til å organisere e-postsystemet slik det passer den enkelte bruker, inkludert muligheten til å åpne e-postvedlegg kjapt i andre programmer.

Kamera-zoom og bildeorganisering

iPhone 4 kommer med et langt bedre kamera enn tidligere modeller, men allerede i dag kan du få ny kamera-funksjonalitet på din iPhone. Kjekt for deg som ikke har tenkt til å kjøpe ny telefon med det første.

Kameraet har nå 5x digital kamera-zoom - svært etterlengtet av oss som tar mye bilder med iPhone. Videokameraet har dessuten fått autofokus som fungerer samtidig som kameraet er i bruk.

Samtidig har organisering av bilder blitt litt enklere, og nå kan du sortere bilder etter både ansikter og steder.

iBooks

Apple har også forbedret mulighetene til å bruke iPhone som e-bokleser. Det nye iBooks-programmet kan lastes ned fra App Store, og kan akkurat som Amazons Kindle-leser synkronisere bokmerker mellom flere lese-enheter.

Du kan lese litt i en bok på iPhone, litt på din iPad og litt på din iMac, hvis du vil - uten å miste oversikten.

E-bøkene kan kjøpes rett i iBooks-programmet, men dessverre er ikke utvalget spesielt stort for norske brukere ennå. Applikasjonen støtter imidlertid pdf-filer, så du kan enkelt overføre bøker og andre dokumenter via iTunes.

Øvrig

Det var noen av de største nyhetene i iOS 4, men oppdateringen kommer med en rekke andre nye funksjoner.

Blant annet er det nå mulig å opprette musikk-spillelister rett på mobiltelefonen. Du kan gi bort iPhone-programmer til andre via en ny gave-funksjon og SMS-applikasjonen har endelig støtte for telling av tegn mens du skriver. Stavekontroll fungerer for øvrig nå både i e-post, notater og andre programmer. Safari husker også søkeforslagene dine.

I tillegg får iPhone nå bedre Bluetooth-støtte. For eksempel kan man endelig få bruke eksternt tastatur som kommuniserer trådløst med iPhone-en via Bluetooth.

For bedrifts-brukere kan vi nevne at man kan ha flere Microsoft Exchange-kontoer på én iPhone. Sikkerheten er økt med blant med kryptering av både e-postmelding og e-postvedlegg.

iOS 4 har selvsagt enda flere godbiter. Macworld.no kommer med en stor oppsummering i løpet av uken. Følg med!

Les om: