iOS 4.3 kommer 11. mars

iOS 4.3 kommer 11. mars

Neste oppdatering til iPhone, iPod touch og iPad snart klar for nedlasting.

På gårsdagens lansering av iPad 2 bekreftet Apple at iOS 4.3 slippes som gratis nedlasting den 11. mars.

Oppdateringen av det mobile operativsystemet kommer med flere nyheter for alle iDingser, men det er eiere av de nyeste modellene som har mest å glede seg til.

Blant nyhetene i iOS 4.3 er iTunes Home Sharing, som gjør at du kan få tilgang til iTunes-biblioteket ditt på pc-en på din iPad eller iPhone, samt Personal Hotspot, som gjør det mulig å bruke iPhone som lommeruter. I tillegg lover Apple raskere surfing.

Del internett med pc-en

Tidligere har iPhone-eiere vært nødt til å bruke Bluetooth eller usb-kabel for å dele internett fra telefonene sine.

Med Personal Hotspot, eller Delt internett som funksjonen heter på norsk, blir det nå mulig å dele nettforbindelsen fra iPhone til pc-en via trådløsnettet. Det er mulig å koble til fem trådløse enheter av gangen.

Dessverre er denne funksjonen kun for iPhone 4. Eiere av tidligere iPhone-modeller eller iPad med 3G må fint klare seg uten.

iPad-nytt

Gledelige nyheter for mange iPad-brukere er imidlertid at orienteringslåsen er tilbake.

På den ene siden av iPad finnes det en knapp, og opprinnelig ble denne brukt til å låse skjermen i enten horisontal eller vertikal stilling. I forrige store oppdatering av iOS bestemte Apple seg imidlertid for at denne knappen skulle brukes til å justere volumet, noe som fikk veldig mange til å se rødt.

Men Apple har tatt klagene til seg og konsekvensen er at det med iOS 4.3 er mulig å velge mellom de to funksjonene.

iTunes-deling og AirPlay

iTunes Home Sharing er en funksjon som allerede finnes i iTunes på pc-en. Funksjonen lar deg streame hele iTunes-biblioteket fra en pc eller Mac til en iPhone eller iPad. Det gjelder både musikk, lydbøker, filmer og tv-serier.

At Home Sharing nå kommer til iOS er bra, ettersom det gjør at man slipper å måtte laste ned eller synkronisere innholdet på enhetene først. Dessverre har Apple en del begresninger hva gjelder filformater i iTunes, så alle slags type videofiler kan nok ikke tas i bruk.

Ellers kan det nevnes at Apple åpner for at tredjepartsapplikasjoner får tilgang til AirPlay, Apples streamingfunksjon for lyd, video og bilder. Dermed kan musikkapper som Spotify og WiMP sende lyd trådløst fra iPhone eller iPad til høyttalere og annet tilbehør.

Nettleseren Safari skal også være kjappere og kjøre Javascript dobbelt så raskt som i dag.

Hvem kan ta den i bruk?

iOS 4.3 blir tilgjengelig som en gratis nedlasting fra iTunes for iPad, iPhone 4 og iPhone 3GS, samt tredje og fjerdegenerasjons iPod touch. Den kan altså ikke installeres på iPhone 3G eller første- og andregenerasjons iPod touch.

Slippdato er 11. mars. Klokkeslett er ikke kjent, men tidligere har iOS-oppdateringer blitt lagt ut i 19-tiden norsk tid. Les mer på Apples nettsider.

Les om:

Komponenter