iPad 2 - her er vårt førsteinntrykk

iPad 2 - her er vårt førsteinntrykk

Vi har klådd på Apples nye nettbrett – lever den opp til forventningene?

At Apple skulle lansere ny iPad onsdag kveld var ingen stor overraskelse, men at Steve Jobs skulle stå på scenen var det få som ventet.

- Vi har jobbet med dette produktet så lenge at jeg kunne ikke holde meg unna, sa Apple-sjefen, som har vært sykemeldt siden midten av januar.

Steve Jobs ble møtt med stor applaus fra oppmøtt presse i både USA og London, og det kunne nesten virke som om det var han de var kommet for å se.

LES OGSÅ:

Steve Jobs har lansert iPad 2

Macworld.no var tilstede i London der inviterte europeiske journalister var samlet hos BBC Television for å se Jobs’ presentasjon på direktelink fra San Francisco.

Etter arrangementet ble vi og omlag 200 andre journalister sluppet løs i presserommet der Apple-ansatte stod klare for å vise frem det nye produktet.

Evolusjon

Det var på forhånd uvisst hvor stor en oppgradering iPad 2 kom til å bli. Apple holder som kjent kortene tett til brystet, i hvert fall tilsynelatende. Spekulasjoner og angivelige lekkasjer har det i allefall vært nok av. Med rykter om en iPad 3 til høsten var det ikke mange som forventet heftige forbedringer, og mange store overraskelser var det ikke.

Det viktigste med iPad 2 er at den er tynnere, lettere og raskere. Kamera har den også fått. Og et utrolig kult magnetisk deksel.

Håndfast

iPad 2 kommer i en helt ny design. Sammenlignet med første iPad er oppfølgeren en tredjedel tynnere – den har gått fra 13,4 millimeter til 8,8 millimeter. Den veier også mindre, rundt 600 gram. På papiret ser det kanskje ikke drastisk ut, men spesifikasjoner er ikke alt.

Med nye avrundede kanter – det kan knapt kalles kanter – opplever jeg iPad 2 som helt annerledes enn forgjengeren. Den ligger mye bedre i hendene - mer naturlig. Det er vanskelig å beskrive, men den føles mer ”smooth”. Og ikke bare er den mer behagelig å holde i, men den føles også mye lettere. Det kommer godt til nytte når man skal ligge i sofaen og se på tv-serier eller lese en bok på sengekanten - også med bare en hånd.

Hva gjelder skjermstørrelsen er den uendret, og den er fortsatt på 9,7 tommer (1024x768). For mange er dette en av de store skuffelsene, og flere hadde nok håpet på en enda mer høyoppløselig skjerm. De må kanskje vente til iPad 3 kommer på markedet i 2012 - ifølge Apple er 2011 iPad 2-ens år.

LES OGSÅ:

iPad 2 i bilder

”Black or white”

iPad 2 leveres i to forskjellige farger; svart og hvit. Dette er som vi kjenner fra tidligere modeller av iPhone. Steve Jobs sa noe ironisk at den hvite modellen ville være tilgjengelig fra dag én, med tydelige henvisninger til den hvite iPhone 4 som ni måneder etter lansering fortsatt ikke er kommet i salg.

Det er bare fronten av den nye iPad-en som kommer i forskjellige farger. Baksiden er av sølvfarget aluminium. Hvilken av den svarte og hvite modellen som er finest er nok opp til den enkelte, men valgmuligheter er alltid bra.

Dobbelt så rask?

Når det gjelder design synes jeg Apple har truffet spikeren på hodet. iPad 2 får iPad 1 til å føles som en kloss i forhold. Men hvordan er det med øvrige spesifikasjoner?

Under panseret finner vi Apples nye tokjernede A5-prosessor. Denne skal være opptil dobbelt så rask som forgjengeren A4. Grafikkytelsen hevder Apple er ni ganger raskere. Vi vet ikke hvor mye minne den har, men 512 megabyte (samme som iPhone 4) virker sannsynlig.

iPad 2 kommer for øvrig med iOS 4.3, som har fått en ny og raskere Safari-nettleser, samt flere andre forbedringer.

Nå fikk jeg ikke gjort noen ordentlige tester av ytelsen til iPad 2, men den føltes helt klart kjappere. Den oppdaterte nettleseren var kvikk i responsen, og det gikk flytende i spill som Angry Birds, Real Racing og NOVA 2. For øvrig har iPad 2 fått gyroskop, noe som åpner for nye muligheter blant kreative spillutviklere.

Et område hvor vi la spesielt godt merke til ytelsesforbedringene var ved rotering av skjermen. Det "lagger" ikke lenger like mye når man snur skjermen fra vertikal til horisontal visning som i den første modellen.

Hvordan iPad 2 klarer seg mot konkurrentene, gjenstår å se. Vi lover å komme tilbake med ordentlige ytelsestester når vi får et testeksemplar, men førsteinntrykket er absolutt lovende. Det skulle vel egentlig bare mangle.

Til tross for både indre og ytre endringer, er batteritiden fortsatt på 10 timer.

LES OGSÅ:

Vinn iPad 2 hos PC World

Kamera for videosamtaler

iPad 2 kommer med to innebygde kameraer, både foran og bak – akkurat som ryktene sa. Hva gjelder stillbilder synes jeg imidlertid ikke det er så mye å skrive hjem om, i hvert fall om man er vant med for eksempel kameraet til iPhone 4.

Frontkameraet tar bilder og video i VGA-oppløsning (640x460), som gir ganske moderat bildekvalitet. Kameraet på baksiden kan ta opp HD-film i 720p. Jeg er ikke helt overbevist om at et produkt som iPad egner seg som kamera ute på tur, fordi formfaktoren rett og slett ikke er fotograferingsvennlig. Til videokonferanser er iPad derimot helt utmerket, og det nye kameraet som vender mot brukeren er derfor en veldig god nyhet.

iPad 2 er i allefall videovennlig så det holder. Med en helt ny versjon av iMovie skal det være mulig å redigere filmer rett på nettbrettet, og iOS 4.3 kommer også med funksjoner for å enklere streame både video og musikk fra pc-en. Den støtter også 1080p video ut med en VGA-adapter eller Apples nye HDMI-adapter.

Smart Cover

Apple kan design til fingerspissene. En av de fiffigste detaljene i iPad 2 er at den har innebygde magneter bak på den ene siden. Disse er ment for Apples nye deksel kalt Smart Cover. Mange av journalistene vi snakket med etter onsdagens lansering syntes dette var et av kveldens høydepunkter.

Det er litt vanskelig å beskrive hva Smart Cover er – det beste er å sjekke ut presentasjonsvideoen her:

Apple lanserer iPad 2 Smart Cover

Kort fortalt er det et magnetisk deksel. Det er på størrelse med iPad-skjermen, og kan brettes i fire deler. På den ene siden finnes det et metallfeste med magneter i begge ender. Disse fester seg til magnetene i iPad-en når du drar dekselet mot kanten av nettbrettet. Dekselet kan åpnes og lukkes som en bok. Det fungerer også sånn at iPad-en ”våkner” når du åpner det, eller låser seg når du lukker det. Dette er visstnok en funksjon i iOS 4.3, og det skal være mulig å skru av om du ønsker det. I tillegg kan det formes som et stativ. Innsiden av dekselet er av mikrofiber og sørger dessuten for å holde skjermen ren.

Det er vanvittig kult og smart så det holder. Dette er et tilbehør jeg tror Apple kommer til å selge mye av. Dessverre er det forbeholdt den nyeste iPad-modellen.

Dekselet kommer i ti ulike farger og koster fra 39 til 69 dollar.

Vi må forresten ikke glemme GarageBand for iPad, en helt ny app som gjør nettbrettet til ditt eget musikkstudio. Her kan du spille og ta opp en rekke ulike instrumenter, og du trenger ikke engang å kunne noter. Apple har også lansert iMovie og Photo Booth, som gjør det mulig å redigere filmer eller ta bilder med en håndfull mer eller mindre festlige effekter.

LES OGSÅ:

- 200.000 kjøper nettbrett i år

Holder det?

Med an andel på 90 prosent av markedet for nettbrett har Apple et enormt forsprang på rivalene. iPad 2 slår forgjengeren på alle områder, men koster fremdeles det samme. At Apple klarer å levere et betraktelig bedre produkt til samme pris er noe av grunnen til at iPad kommer til å forbli i toppen, særlig fordi de allerede ligger godt an prismessig sammenlignet med konkurrentene.

Men det er ikke bare spesifikasjonene som teller. Brukervennlighet er utvilsomt nøkkelen til suksess. Flash-forbud og annen lukket strategi til tross, hele pakka med design, maskinvare, programvare og apper er det ikke mange (er det noen?) som kan slå Apple på.

Kommer til Norge denne måneden

iPad 2 kommer i 16, 32 og 64 GB-versjoner med WiFi eller WiFi + 3G. Startprisen er på cirka 4000 kroner.

Den nye modellen slippes for salg i USA allerede om en uke, fredag 11. mars. To uker senere, den 25. mars, kommer den til 26 nye land – Norge inkludert. Denne gangen må nordmenn altså ikke vente åtte måneder som sist.

LES OGSÅ:

iPad-prisene satt ned

Les om: