iPad 2: Kjøpe, vente eller selge?

iPad 2: Kjøpe, vente eller selge?

iPad 2 er kommet. Hva skal du gjøre med din gamle iPad?

Ved ankomsten av Apples iPad 2 er det tid for å ta tøffe avgjørelser. Hva gjør du dersom du allerede eier en førstegenerasjons iPad - oppgraderer du nå, eller venter du til en konkurrerende tavle-pc eller iPad 3 kommer på markedet? Dersom du bestemmer deg for å kjøpe en iPad 2 - hva skal du gjøre med den gamle iPad-en? Og hva hvis du er på utkikk etter et godt kjøp av en iPad 1 - hvor skal du finne den rimelig?

Kjøpe nå eller vente?

iPad 2 er med sin slankere form, to kameraer og raskere prosessor helt bestemt en forbedring i forhold til sin forgjenger. Men dens oppgraderinger er mer av det evolusjonære enn av det revolusjonære slaget. Apples mest ihuga støttespillere vil selvsagt snappe opp en iPad 2 med en gang, men er det smartere å vente? iPad 2-toppmodellene med simkort har fremdeles bare 3G-hastighet.

Og glem ikke disse gjenstridige iPad 3-ryktene som forutser at tredjegenerasjon av Apples brett vil komme til å ha en skjerm med mye høyere oppløsning enn sine forgjengere. Og det mest fortvilende for potensielle opprykkere er kanskje ryktene om at Apple ikke kommer til å vente et helt år med å lansere iPad 3, men faktisk kommer til å levere en ny tavle allerede i høst. Huff og huff - hvorfor kjøpe iPad 2 når dens erstatning er rett rundt hjørnet?

Gammel iPad: Skrot, stæsj eller cash?

Om du eier en iPad fra før, men simpelthen bare ha iPad 2 med en gang - hva skal du gjøre med det gamle brettet? Lex Friedman hos Macworld USA har en rekke gode forslag, inkludert nedarvings-prinsippet: Du kan gi den gamle iPad-en til en venn, til lillebror eller din gamle tante, din bedre halvdel eller din tremenning som ikke er like begjærlig opptatt av siste skrik fra teknologifronten som deg selv. Eller du kan alternativt overlate den til en veldedig organisasjon eller en god sak, eller også en skole.

Er du mindre altruistisk anlagt? Du kan selvfølgelig selge den. Utsalgssteder på nett, som for eksempel Finn.no, har en rekke liggende ute, og det ser ut som om verdien holder seg godt. Du kan selvfølgelig også prøve den gode gamle annonsen i lokalavisen eller et oppslag. Eller du kan selvfølgelig høre med ditt eget nettverk, privat eller på jobb.

En god deal på original iPad

Debuten for iPad 2 betyr en veldig opplagt ting for dem som er på jakt etter et godt kjøp: Reduserte utsalgspriser. Hvor finner du disse? Apples egen offisielle nettbutikk Apple Store har en egen avdeling under 'Lagersalg' der det slås av på prisen på nye førstegenerasjonsmodeller. Hos amerikanske Apple Store er det lett å finne frem til dette salgsstedet - se etter «Special Deals» nederst til venstre på Apple Store-forsiden, og der finner du link direkte til salg av førstegenerasjons iPad.

I den norske Apple Store fant vi imidlertid ikke noe lignende tilbud på fredag, dagen da iPad 2 ble tilgjengelig i Norge. Via «Kart over nettstedet» fant vi frem til Spesialtilbud > Nedsatt og og havnet på en side som lignet på «Clearance»-siden hos amerikanske Apple Store. Men det var ingen produkter tilgjengelig der.

Etter at iPad 2 ble kunngjort, men før den kom i salg i Norge, kunne man få kjøpt førstegenerasjons iPad på norske Apple Store for 700-800 kroners redusert pris, men dette tilbudet forsvant tidligere denne uka.

Derimot er det gode muligheter for at flere norske Apple-forhandlere fortsatt har igjen noen førstegenerasjons iPad-er på lager. Kilder i det norske forhandlermiljøet antyder overfor Macworld.no at det kan komme noen gode tilbud på disse maskinene nå etter at Apple selv har sluttet å selge førstegenerasjons-modeller. Så her er det om å gjøre å følge med hvis man er interessert i en god handel.

Tilsvarende er det naturlig å vente seg at prisene også vil falle på brukte førstegenerasjonsmodeller etter hvert som iPad 2 kommer ut til det brede laget for fullt. Men så langt virker det som om det er begrenset med tilgjengelighet, og Apple sliter med å møte etterspørselen hjemme i USA.

Fredag morgen ligger ventetiden på rundt 2-3 uker ved bestilling hos Apple Store i Norge, og Apples egne butikker får også kun inn begrensede partier. Det gjenstår også å se om situasjonen i Japan etter tsunamien kommer til å påvirke Apples produksjonslinje. Så det er all grunn til å tro at tilbudet vil være begrenset også på våre trakter når Apple nå lanserer iPad 2 i en rekke land internasjonalt.

Les om:

Komponenter