iPad-app på badet

iPad-app på badet

TEST: Bonytt Bad ser flott ut på iPad.

Forlaget Hjemmet Mortensen har lagt seg i selene og lanserer en strålende iPad spesial-versjon av det norske tidsskriftet Bonytt Bad.

Der en rekke andre norske tidsskrifter har valgt den enkle veien ut og satset på digital distribusjon via Zinio, har Bonytt virkelig satset - og vinner fortjent. For selv om Zinio når flere med sin modell for e-magasiner, har en vaskeekte iPad-app et utrolig mye større potensiale.

Les også: MUJI med iPad-apps

Dette potensialet skal selvfølgelig fylles med innhold. Noen vil beklage seg over at innholdet i denne spesial-versjonen er noe knapt - vi gjør ikke det. Tilretteleggingen for det digitale, berøringsstyrte formatet er upåklagelig.

Det som oftes sies når det gjelder en transformasjon fra et medium til et annet - og da spesielt til digitale formater - er at man bør satse på å videreføre det kjente. Bonytt-app-en ser ut som papirutgaven - den grafiske layouten er tro mot opphavet.

Men som så mange andre digitale tidsskrifter er heller ikke denne app-en dynamisk - det vil i prinsippet si at vi blir presentert for en statisk bildeversjon. Her har man valgt å la nedlastingsformatet være minst mulig - og dermed kan man heller ikke zoome inn på bilder med den kjente pinch-bevegelsen. Dette gir også utslag i at skrifttypene ikke blir skarpe nok. Her kunne man kostet på seg en mer høyoppløselig bildekilde.

Men navigasjonen forøvrig er glatt som silke, og er hensiktsmessig utviklet. Noen vil kjenne igjen de forskjellige metodene fra iPad-versjoner av tidsskrifter som WIRED og Popular Science (utviklet med støtte fra Abobe).

Les også: Dyrt å ikke ta ibruk iPad

Det å bla mellom sider gjøres intuitivt ved å sveipe med fingrene sideveis eller vertikalt - artikkelserier er gruppert på høykant. I tillegg er det indekser i egne menybjelker som kan blendes inn enten vertikalt til venstre, eller horisontalt over hele skjermen der alle sidene vises. I tillegg kan man bla raskt mellom miniatyrvisninger med en egen scroll-bjelke nederst på skjermen.

Disse metodene har vært under utprøving blant iPad-brukere globalt en stund og gir både fleksibilitet og brukervennlighet. Etter vår oppfatning er denne metoden - når man har vendt seg til den - å foretrekke; og da er det noe overraskende at man har valgt å holde fast ved den tradisjonelle innholdsfortegnelse på side 3. Denne kan riktignok brukes til hurtig-navigering og er sannsynligvis medtatt med tanke på tilvenning.

Les også: iOS 4.2 for iPad nærmer seg

Men i tillegg til det tradisjonelle innholdet er iPad-versjonen beriket med ytterligere interaktivt multimedia-innhold. Det kan være seg en 360 graders produkt-visning, eller å utforske ulikt innhold eller tekst på samme side. Det er noe av dette som gjør en iPad-versjon spennende - og ikke minst reklamene også.

Men noen svakheter er det likevel. Tidsskriftet kan lese på høykant og sideveis. Men det er tydelig at vertikal orientering er favorisert - innholdet beskjæres i liggende stilling. Det er greit nok - men det som er en dobbelt-side i papirversjonen spres her på to adskilte sider, og sammenhengen blir borte.

Og med alle mulighetene for multimedieintegrasjon er det overraskende å se at det ikke er fungerende hyperlenker for produktinformasjon - selv når det er listet opp lenker i tekstform. For det er faktisk en innebygget nettleser, så muligheten er der.

Og så kunne man kanskje tenke seg at det var anledning til å lagre egne bokmerker og til å notere seg ting. Mange bruker nok et slikt blad aktivt i kombinasjon med en kulepenn - og noe liknende kunne man nok ønske seg her også. Og kanskje også en forbindelse til e-post - for å tipse venner om et funn?

Dette nummeret av Bonytt Bad, som kun finnes for iPad, kan kjøpes for relativt fornuftige 39 kroner på iTunes AppStore her . Demo-video under. Hjemmet Mortensen stilte velvilligst en test-versjon til rådighet.

Bonytt Bad - Demo video fra Fredrik AntonsenVimeo.

Komponenter