iPad - en helt ny plattform

iPad - en helt ny plattform

KOMMENTAR: iPad er ikke en ny, finere bil - det er en ny, finere bil med sjåfør.

Apples lenge etterlengtede tavle-pc er noe helt nytt og noe helt annerledes. Ikke tenk på iPad som noe som skal erstatte din iPhone, eller din MacBook eller noe du vil kjøpe istedenfor en bærbar. iPad er noe helt for seg selv.

Apples intensjon med iPad er å være en ting som er noe helt unikt og for seg selv, og som hverken er en smarttelefon slik iPhone er - eller en datamaskin som en MacBook.

iPad er ikke en erstatning for noe du har fra før, eller noe som finnes fra før. Det er en enhet som definerer seg selv sett i lys av mange forskjellige muligheter. Og den beviser at Apple ikke er redd for å gå nye veier.

Spør du meg, så...

Apple gjør som kjent ikke markedsundersøkelser. Spøken går på at Apples markedsundersøkelser består av at Steve Jobs ser seg selv i speilet om morgen for å finne ut hva som er det neste han har lyst til å gjøre. Og det å lage et digitalt brett er noe Apple har tenkt på veldig, veldig lenge.

Apple lagde et tavle-konsept så tidlig som 1980-tallet - mest for å utfordre seg selv på hva fremtiden kunne bringe for den personlige datamaskinen. Apples store stolthet er selvfølgelig at Apple faktisk var det selskapet som startet den personlige datamaskin-revolusjonen. Og senere revolusjonerte den igjen med Macintosh. Og siden kom Newton - en PDA-assistent som på mange måter er en iPad-forgjenger.

Perfeksjonering

På den annen side kan det sies at alle disse produktene fantes fra før - de var ikke tekniske innovasjoner i seg selv. Det eksisterte allerede mp3-spillere da Apple kom med iPod - den mest solgte personlige musikkspilleren noensinne.

Det var mer måten de ble realisert på som er Apples "force". Måten vi omgås disse enhetene på. Det er når du ikke trenger å tenke over hvordan disse enhetene, som vi omgir oss med, fungerer at det blir magisk; for å sitere iPad-designer Jonathan Ive.

Tar data ut av datamaskin

Og iPad er kanskje den første digitale enheten du trygt kan kjøpe til din bestemor som aldri har brukt en datamaskin, og som ikke vil ha problemer med å forstå den uten store forklaringer. På mange måter er multitouch-funksjonaliteten en fullbyrdelse av pek-og-klikk-, eller dra-og-slipp-konseptet.

For der en Mac må støtte sin representasjon på en abstraksjon av et skrivebord, med filer og mapper og søppelspann - gir iPad oss en anledning til direkte å interagere med innholdet uten å reflektere over hva og hvordan. iPad opererer i krysningen mellom teknologi og kunst - og det forklarer også hvorfor ikke alle trenger den.

Har du en MacBook fra Apple vil den kunne gjøre langt mer enn en iPad. På samme måte som en iPhone passer i lommen din og kan brukes til å gjøre telefonsamtaler med. Begge enhetene er primært drevet og definert av sin nytteverdi.

Markedsplass

Men iPhone som en plattform ble også definert av muligheten til å kjøre enkle programmer kalt apps. En slags merverdi - som åpnet opp uendelige muligheter for tredjepartsutviklere til å lage nyttige og unyttige små programmer for en ny plattform. Med et enormt fortjeneste-potensiale.

Der Yunus fikk Nobels fredspris for å bedre levekårene og gi markedsmuligheter til den fattige befolkningen i Bangladesh gjennom mikrolån, der har Apple åpnet opp for en form for mikrokapitalisme. Og suksessen Apple har hatt med iTunes App Store er ubetinget.

Alt på ett brett

Apples intensjon med App Store er ikke primært å tjene penger på driften av den, men å fasilitere for salg og distribusjon av innhold til deres maskinvare - både iPhone og iPod touch. Det samme som iTunes gjorde for iPod-en, med andre ord. Og nå, med iPad, får vi også et tredje utsalg - for bøker.

For en iPad er ikke bare et lesebrett, eller bare en musikkspiller, eller en fotoramme eller en mediespiller. Den er alt det - og mer til. iPad er en portal til en helt ny verden av personlig konsum og interaksjon av digitalt innhold.

Yes we can

Med iPad slipper du å tenke på hvordan du skal kjøre fra A til B - du får en sjåfør som gjør jobben for deg - slik at du kan fokusere på de tingene som virkelig betyr noe for deg. Eller for bare å ha det gøy. iPad er uten tvil en ny plattform som kommer til å definere vårt personlige forhold til den digitale sfæren i lang tid fremover. iPad er noe vi allerede kan.

Les om: