iPad - importert moro

iPad - importert moro

KOMMENTAR: Vi har hentet hjem et iPad-eksemplar fra USA. Les om det første møtet.

Tenker du på iPad som en bærbar pc og sammenligner spesifikasjoner og pris, er den dømt til å tape. iPad er et annerledes produkt.

Den ser ut og oppfører seg omtrent som en forvokst iPhone. Den er ikke velegnet til å skrive på, men på mange andre områder er den revolusjonerende. Den kan for eksempel brukes til websurfing, e-bøker, magasiner, filmer, bilder, tv-serier og et enormt antall spill og applikasjoner.

Jeg har ikke brukt min nye über-gadget i mange timene, men spørsmålet jeg må ta stilling til nå er likevel: Hvor god er iPad? Mange amerikanske anmeldere er svært begeistret, men det produktet jeg holder i hånda akkurat nå er ikke lagd for nordmenn.

LES OGSÅ:

Hvordan kjøpe iPad fra Norge

iPad er ikke norgeslansert ennå, og den amerikanske versjonen støtter ikke æ, ø eller å fullt ut - du må holde a eller o nede en stund for å få opp et ekstra-valg med «sære» bokstaver, og da får du en stopp i skrivingen. Det finnes ingen norske e-bøker å kjøpe, og ingen filmer å leie. De fleste iPad-applikasjonene får man ikke kjøpt uten å bryte noen regler og nerde litt.

Men du verden så lekker den er. Og mens alle amerikanere kan kjøpe den, er den virkelig eksklusiv i Norge. Folk stirrer når man tar den opp på toget, akkurat slik det var med iPhone i gamle dager. For trendnissene har også det en verdi.

Apple vil ikke si når iPad kommer til Norge. Det er også helt i det blå om vi får tilgang til å kjøpe filmer og tv-serier. Jeg tipper at det ikke er på plass ved lansering. Apple har tross alt solgt Apple TV i Norge i flere år uten at de har hatt dette tilbudet til nordmenn.

Hva får du?

Når det kommer revolusjonerende produkter på markedet skal de gjerne puttes i en bås. Dersom vi skal kalle en iPad for en pc, danner den i alle fall et nytt pc-segment. Det dreier seg om pc-er uten tastatur, med fingerstyring og lav vekt. Apple er førstemann ut med et ferdig produkt for massemarkedet, men de vil få konkurranse i løpet av året, blant annet fra HP. Dingsen veier 680 gram og er 25x19 centimeter stor.

Jeg elsker konseptet. Det er enkelheten som er det fantastiske. Den er klar til bruk umiddelbart når du slår den på.

Ved frokosten i dag bruker jeg heller min iPhone enn en pc til å lese nyhetene, fordi pc-en ikke er klar før skiva er oppspist. Men fra nå av blir det iPad.

LES OGSÅ:

iPad allerede utsolgt

Programmene starter på et øyeblikk. Brukergrensesnittet er imponerende og fingernavigeringen er en drøm. Batteritiden varer til over ti timers kontinuerlig bruk, og standbytiden er på en måned. En pc skal holdes sikker med kontinuerlige oppdateringer av operativsystem, nettleser, nettlesertillegg og antivirusprogramvare. På iPad er det bekymringsløs bruk og ingen rare feilmeldinger.

Selv om det nok er de teknologiinteresserte og unge som kjøper iPad først, vil jeg spesielt anbefale iPad til de som har begrensede datakunnskaper, ikke minst eldre som mangler pc-erfaring. Det finnes ingen lettere og mer intuitiv måte å komme seg på internett på enn med en iPad. Dette er en enhet som kan bidra til å redusere det digitale klasseskillet.

LES OGSÅ:

10 ting vi vil ha i neste iPhone OS

Det er ikke sånn som noen tror, at det bare er snakk om en forvokst iPhone. Den store skjermen utnyttes til fulle av de nye iPad-programmene. Prosessoren er også kraftigere, og det gir muligheter for enda heftigere spill og programvare. Det er få knapper og tilkoblinger, men det bidrar også til å gjøre den mer solid.

Ikke super på nett

Steve Jobs utbasunerte under den første fremvisningen at iPad gav tidenes beste webopplevelse. Det kan diskuteres. Apple nekter å implementere nettlesertillegg som Microsofts Silverlight og Adobes Flash. Det betyr at millioner av nettsteder ikke vises korrekt. Der det skulle vært annonser er det hvite kratere som står igjen. Det ser ikke pent ut, men det er nok verre for annonsørene og de som skal leve av annonsene enn for meg.

Mer trist er det at det også betyr at det er mye videoinnhold som ikke vil vises, deriblant TV2 Sumo, NRK Nett-tv og VGTV.

Java støttes heller ikke. Den innebærer blant annet at du ikke får logget deg på i en del nettbanker. Apples produkter er imidlertid i ferd med å få så stor markedsandel at innholdsleverandørene ser seg nødt til å tilpasse seg. Om et år er nok dette et mindre problem enn det er i dag.

Hundretusener av apps og spill

Likevel synes jeg iPad er god til webbruk. Med skjermen på høykant ser man også mye av siden på en gang. Den er klart mer hensiktsmessig på senga, for eksempel.

LES OGSÅ:

iPad er bare barnemat

Den er fin til å se video på, og den er en imponerende bildefremviser. E-bokleseren virker også svært så lovende. Vekten og gjenskinnet fra den blanke skjermen er de største problemene. De ekte bokormene bør kanskje ha Amazons Kindle i tillegg. Noe av det geniale med bøkene man kjøper til Kindle er at de også kan leses på iPhone og iPad.

Det jeg kommer til å bruke iPad mest til, bortsett fra web, er nok apps. De fleste av de over 140 000 applikasjonene og spillene til iPhone fungerer nemlig også på iPad. Over 3000 av dem er allerede optimalisert for iPad.

De fleste av disse forutsetter at du kommer inn i en del av Apples butikk som er ment å være stengt for nordmenn, i hvert fall en stund til. Men vi som er over gjennomsnittet teknointeresserte klarer å lure oss inn, og får i samme slengen tilgang til kjøp og leie av filmer og tv-serier.

Det finnes allerede over tre tusen spill og programmer som er skreddersydd for iPad, og det vil være snakk om titusener om kort tid. Spillutviklerne snakker også varmt om dingsen.

Konklusjon?

Å kjøpe en importert iPad er ikke noe jeg kommer til å anbefale folk flest å gjøre. Men for våre lesere, som nok er over snittet teknologiinteresserte, har jeg ingen problemer med å anbefale iPad. Dersom du har en iPhone eller en iPod Touch du er glad i, er sjansen stor for at du får sansen for iPad.

Det er ikke spesielt vanskelig å få tilgang til iPad-programmene, og så snart produktet norgeslanseres regner jeg med at det blir mulig å få oppgradert enheten med et fullverdig norsk tastatur.

Mitt eksemplar, med 64 Gb minne, kostet meg 699 dollar, eller 4200 kroner. Det synes jeg den var verdt.

Mange nordmenn kaster seg over eBay og Finn og betaler opptil ti tusen kroner for sitt eksemplar. Da er det kanskje bedre å vente til hysteriet har roet seg. Om bare en måned kommer det dessuten til å finnes et bruktmarked. Mange av de som kjøper nå kommer nok til å selge produktene igjen om en måned. For da skal de ha den nye versjonen, med 3g og gps...

LES OGSÅ:

Slik er iWork for iPad

Les om: