iPad med Apples spesialbrikke

iPad med Apples spesialbrikke

Lynraskt brikkesett: A4.

Selve hjernen i Apples nye digitale brett er en helt spesiell silikonbrikke som Apple faktisk har laget selv. Apple kaller den «A4» - men det er lite A4 ved den.

1GHz ARM

Alle detaljer er ikke bekreftet enda, men det ser ut som om A4-brikken er en ARM-prosessor som kjører med en klokkefrekvens på 1 gigahertz. ARM-brikker brukes i mange smarttelefoner på grunn av lavt strømforbruk. 1 gigahertz er en høy ytelse fra en slik brikke.

PA Semi

Apple kjøpte som kjent et firma som designer silisiumsbrikker for en stund tilbake, kalt PA Semi. I det siste har det skjedd et par ganger at Apple har kjøpt opp andre selskaper, men tradisjonelt er de ikke kjent for det. Så de hadde nok sin grunn.

Rapporter tyder på at det er Samsung som er «fab» for brikken - det vil si at de står for selve fabrikasjonen, sannsynligvis med 45nm-teknologi. Man regner det som vedtatt at det er Samsung som også produserer ARM-brikker til Apples iPhone.

Meget rask

Det spesielle med A4-brikken er at det er et komplett system i en brikke - såkalt SoC (system-on-a-chip). Den harde kjernen er en ARM Cortex-A9 MPCore med en ARM Mali-grafikkkjerne. I tillegg er det en PowerVR VXD-kjerne for lyd og bilde-avspilling.

A4-prosessoren kan kjøre OpenGL ES 2.x grafikkoperasjoner og muligens også OpenGL 3.2 og ikke minst OpenCL 1.0 applikasjoner. Sistnevnte frontes blant annet av Apple som et nytt grafikkspråk som utnytter kraften i GPU-en bedre.

Apple har klart å holde denne prosessoren hemmelig helt til onsdagens iPad-lansering. Det at Apple faktisk lager sine egne brikker viser hvor seriøst man tar arbeidet med å integrere maskinvare med programvare til en helstøpt helhet.

Så langt er dette bare tall og fakta, men det avgjørende blir å se hvordan den oppfører seg i bruk. Apple lover at brikken er så strømgjerrig at den gir 10 timers batterilevetid, og muligens enda lengre avhengig av hva slags operasjoner som utføres på den. For eksempel kan musikkavspilling muligens vare enda lengre. Vi får se. Men det berettes av de som har vært heldige nok til å holde en iPad i hånden at den er meget, meget rask.

Les om:

Komponenter