iPad-programmer i norske App Store

iPad-programmer i norske App Store

Nå får du kjøpt iPad-programmer i norske App Store. Men ikke direkte fra iPad.

Tusenvis av iPad-programmer ligger nå klare for kjøp eller gratis nedlasting fra den norske avdelingen av Apples nettbutikk for salg av programvare, musikk og filmer - App Store.

Du må imidlertid bruke din Mac eller Windows-pc til å laste ned programmene via iTunes-programmet, for deretter å synke opp iPad-en fra iTunes. iPad-programmene lar seg altså ikke laste ned direkte til iPad kjøpt i USA, som er de eneste iPad-ene som er i bruk her i landet foreløpig. Er du innlogget med din norske iTunes-konto på iPad får du ikke engang tilgang til App Store-programmet.

Dette fungerer annerledes enn for dem som har opprettet konto i den amerikanske App Store. Derfra kan man kjøpe og laste ned iPad-programvare direkte til sin iPad uten å måtte gå omveien om iTunes på Windows-pc eller Mac.

4000 programmer

Macworld.no talte omtrent 4000 tilgjengelige iPad-programmer både på norske og amerikanske App Store i slutten av forrige uke.

Programtilbudet i de to butikkene er imidlertid ikke helt identisk. Apples egne kontorprogrammer i iWork-familien - tekstbehandlingsprogrammet Pages, regnearkprogrammet Numbers og presentasjonsprogrammet Keynote - dukket ikke opp da vi søkte på dem i norske App Store, selv om de var tilgjengelige i amerikanske App Store.

App Store skiller mellom programmer for iPad på den ene siden og programmer for iPhone og iPod touch på den andre siden. Hvis du søker på et program som finnes for begge typer enheter, dukker de opp i hver sin ramme merket henholdsvis iPhone Apps og iPad Apps.

Som kjent kan alle iPhone-programmer kjøres også på iPad, men hvis de ikke er kommet i en versjon som er tilpasset iPad, tar de seg ikke særlig godt ut. Enten kan de vises i iPhone-størrelse i et lite vindu på den store iPad-skjermen, eller de kan forstørres opp til å passe iPad-skjermen, men da ser de gjerne litt oppblåste ut, med taggete linjer på grunn av oppskaleringen.

Oppstarten av iPad-salget utenfor USA er utsatt til i slutten av mai, og vi vet ennå ingenting om når iPad kommer i salg i Norge - og dermed når det blir mulig å laste ned programvare direkte til iPad fra norske App Store.

Les om:

Komponenter