iPhone 3G eller 3G S - hvilken skal du velge?

iPhone 3G eller 3G S - hvilken skal du velge?

Har du valgets kvaler mellom gamle iPhone 3G eller nye iPhone 3G S? Her kan du se hva som egentlig skiller de to modellene fra hverandre.

Den 9. juli blir iPhone 3G S lansert i Norge. Gamle iPhone 3G vil fortsatt være tilgjengelig. Har du valgets kvaler? Vi hjelper deg litt på vei.

Fordelene med nye iPhone 3G S fremfor gamle iPhone 3G er følgende:

Mer lagringsplass: Når iPhone 3G S dukker opp i butikkhyllene, vil den være tilgjengelig med 16 gigabyte eller 32 gigabyte lagringsplass. iPhone 3G med 16 gigabyte kommer gradvis til å fases ut, og iPhone 3G vil til slutt kun være tilgjengelig som en 8 gigabyte-versjon.

LES OGSÅ: iPhone OS 3.0 kommer 17. juni

Bedre kamera: I tillegg til flere megapiksler (som ikke betyr så mye som noen vil ha det til) får vi videoinnspilling, autofokus, automatisk eksponering og bedre hvitbalanse. En fiffig detalj er muligheten til å redigere videoklipp direkte i mobilen.

Raskere ytelse: Selv om man oppdaterer programvaren i iPhone 3G til versjon 3.0, kommer det til å gå mer enn dobbelt så raskt å kjøre spill som SimCity og nesten fire ganger så raskt å åpne Excel-dokumenter i nye iPhone 3G S. Når det gjelder surfehastigheten er forskjellen som natt og dag.

Talestyring: Trolig kommer man til å måtte snakke engelsk for at denne funksjonen skal fungere optimalt, men det er vel tross alt litt futuristisk at man skal fortelle mobilen hva man vil gjøre - hele tiden. Fra introduksjonsvideoen å dømme skal det til og med gå an å spørre hvilken låt som spilles av.

Innebygd kompass: Takket være et innebygd magnetometer kommer vi alltid til å kunne finne rett vei når vi har forvillet oss på ukjent område. Man kommer til å kunne velge om kompasset skal styres etter den magnetiske eller geografiske nordpolen.

Bedre batteritid: Ifølge Apples egne tall kommer nye iPhone 3G S til å klare opp til 30 timer musikkavspilling eller 10 timers filmtitting. Gamle iPhone 3G må nøye seg med henholdsvis 24 timer og 7 timer. Vi som er flittige bruker trådløse nettverk vil se en økning i batteritiden fra 6 til 9 timer.

LES OGSÅ:

Her er din nye iPhone

Finnes det da ingenting som er bedre med den gamle modellen? Tja, det skulle i såfall være en lavere pris.

Phil Schiller gjorde en stor sak på at prisen på iPhone senkes til 99 dollar, mens iPhone 3G S kommer til å koste 199 eller 299 dollar. Disse tallene sier imidlertid ingenting om hva prisen kommer til å bli i Norge.

Trolig kommer den nye modellen til å få samme prissetting som tidligere, samtidig som prisen for iPhone 3G senkes med kanskje en tusenlapp.

Hvilken iPhone skal man da velge? Svaret er selvfølgelig den nye. Den eneste grunnen til å satse på den gamle modellen med dårligere batteritid og ytelse, er å spare noen kroner.

Oppgradere fra 3G til 3G S?

Samtidig er det vanskelig å anbefale dem som har en iPhone 3G om å bytte allerede i sommer. Tross alt kommer neste ukes gratisoppdatering av programvaren til å forbedre en rekke mangler.

En journalist i det anerkjente økonomitidskriftet Fortune skriver at nåværende iPhone 3G-eiere som ikke har jobbet seg langt nok gjennom bindingstiden på abonnementet sitt, bør vente.

- Den er evolusjonær, ikke revolusjonær, skriver Fortune.

Sjekk Apples egen sammenligning for å se forskjellene mellom de to modellene.

(Artikkelen er skrevet av vår kollega Mikael Markander i svenske Macworld. Teksten er oversatt og bearbeidet av Kirsti Østvang.)

Les om: