iPhone 4 innfrir

iPhone 4 innfrir

Dette mener kritikerne om Apples nye flaggskip.

I dag ble iPhone 4 lagt ut for salg i USA, Storbritannia, Frankrike, Tyskland og Japan.

De første anmeldelsene av iPhone 4 er for lengst ute i amerikanske medier og Apples nye telefon ser virkelig ut til å innfri forventningene.

Walt Mossberg i Wall Street Journal synes rett og slett at iPhone 4 er den beste smarttelefonen på markedet.

- Jeg har testet iPhone 4 i over en uke. Den er en stor forbedring av en allerede utmerket forgjenger, iPhone 3GS, både når det gjelder maskinvare og programvare, skriver Mossberg.

Kameraet får ikke terningkast 6, men er langt bedre enn før, mener Mossberg, som for øvrig utnevner videosamtaler med en ny funksjon kalt FaceTime til en av telefonens beste funksjoner.

Fantastisk skjerm - ok kamera

iPhone 4 kommer med en 3,5 tommer skjerm med en oppløsning på 960 x 640 piksler. Telefonen har to kameraer, muligheter for å ta opp hd-video og blits.

Joshua Topolsky i Engadget kaller også iPhone 4 "best i klassen" og skryter særlig av skjermen.

- Utrolig detaljert! Du finner ikke en bedre skjerm på en telefon, skriver Topolsky.

Det nye kameraet med 5 megapiksler er "greit nok", men kommer ikke til å vinne noen priser for avansert funksjonalitet, mener Engagdet-journalisten.

David Pogue i New York Times skryter både design og batterilevetid opp i skyene, og nevner også at lydkvaliteten i telefonsamtaler er langt bedre sammenlignet med tidligere modeller. Videosamtaler fungerer utmerket. "Pure Apple", skriver han.

Samtidig påpeker han at folk som er mer opptatt av fleksibilitet og valgfrihet bør velge noe annet enn iPhone - for eksempel Android-telefoner fra HTC. Dette fordi iPhone ikke har utskiftbart batteri og mangler blant annet innebygd gps-navigasjon.

Rask, men mangler Flash

USA Today-journalist Edward C. Baig er heller ikke skuffet. "Den beviser hvorfor iPhone er vanskelig å slå", skriver han. Baig nevner lekkert design, god batterilevetid og en superklar skjerm som det mest positive. På minussiden nevner han at batteriet ikke kan skiftes ut og manglende støtte for Adobe Flash.

Xeni Jardin i Boing Boing liker at den nye mobilen er betydelig raskere enn forgjengerne. Det nye, herdede glasset både foran og bak tåler både riper og fall. "Ville jeg kjøpt den? Ja", skriver Jardin.

Analytikerne positive

Med over 600 000 forhåndbestillinger før dagens lansering i USA, Storbritannia, Frankrike, Tyskland og Japan ser iPhone 4 allerede ut til å være en suksess. Den nye designen, bedre skjerm og videosamtale-funksjonalitet gjør at Apple fortsatt kommer til å sitte på smartmobil-tronen, mener flere analytikere.

- Dette er den beste iPhone som Apple noensinne har laget. Jeg tror den kommer til å bli en gullstandard for smarttelefoner, sier Tim Bajarin, sjef i Creative Strategies, til amerikanske Macworld.

Apple merker for tiden økt konkurranse fra Android, men ifølge analytikerne har ikke selskapet så mye å frykte. Enn så lenge.

- Android selger utvilsomt bra, men hele markedet for smartmobiler er i vekst. Apple har imidlertid en klar fordel med sin enorme programbutikk App Store, sier Avi Greengart, analytiker i Current Analysis.

iPhone 4 kommer til Norge i juli. Apple har ennå ikke bekreftet nøyaktig lanseringsdato.