IPhone 4S: Vellykket oppdatering

Utsiden er nesten identisk med forgjengeren, men ny innmat gjør at iPhone igjen er på høyde med de aller beste Android-telefonene.

Publisert Sist oppdatert

Etter lanseringen i fjor lå den forrige iPhone-modellen på førsteplass på PC Worlds toppliste «Mobiltoppen» i flere måneder, men etter hvert som konkurrentene kom med kraftigere modeller med tokjerneprosessor måtte iPhone 4 til slutt se seg slått av Samsung Galaxy S II og HTC Sensation.

De viktigste nyhetene i den nye iPhone 4S-modellen er at den er raskere, har fått et bedre kamera og ny antennedesign. I tillegg har den fått en morsom talestyringsfunksjon, som foreløpig krever at du prater engelsk, tysk eller fransk.

Er disse små endringene nok til at vi igjen kan regne iPhone som den beste smarttelefonen på markedet?

IPhone 4 og 4S er så like, at det skal et ganske trenet øye til for å se forskjell. Den eneste måten å se forskjell på er faktisk ved å enten se på modellnummeret som er trykket med nesten mikroskopiske bokstaver på baksiden, eller ved å sjekke metallrammen rundt telefonen. IPhone 4S har nemlig et par ekstra «skjøter» i rammen (har antagelig med ny antennedesign å gjøre), og knappene på venstre side er forskjøvet 2-3 millimeter i forhold til den forrige modellen. Det er akkurat nok til at gamle etuier og såkalte «bumpere» til iPhone 4 ikke kan brukes på 4S-modellen.

Vesentlig raskere

IPhone 4S har fått Apples nye A5-brikkesett, som inneholder to ARM Cortex A9-prosessorer på 800 MHz. A5 inneholder også en PowerVR SXG543MP2-grafikkbrikke, som ifølge Apple skal være hele sju (!) ganger raskere enn den som sitter i iPhone 4.

Vi prøvde både den nye og den gamle iPhone 4-modellen ved siden av hverandre, og i vanlig bruk merket vi strengt tatt ikke spesielt stor forskjell på hvordan telefonen oppførte seg. De fleste av spillene vi prøvde fløt også fint på begge telefonene, selv om apper startet opp litt raskere på 4S. Mer datakraft innebærer imidlertid at det er mulig å utvikle spill med enda mer avansert grafikk enn det som er mulig i dag.

IPhone 4S slår Samsung Galaxy S II i noen av deltestene i grafikktestprogrammet GLBench 2.1. (Klikk for å se grafen i full størrelse.)

Nettleseren på iPhone 4S er lynrask, og nettsider kommer kjappere opp på 4S enn på forrige modell. Men når du surfer rundt inne på nettsidene, merker du ikke særlig forskjell på hastigheten. Zooming, rulling og andre oppgaver går lynraskt på begge mobiltelefonene. Sammenlignet med Samsung Galaxy S II, kommer imidlertid nettsidene merkbart raskere opp på iPhone 4S, mens det ved rulling og zooming ikke er spesielt store forskjeller.

Ved å kjøre testprogrammet Futuremark Peacekeeper får vi bekreftet at nettleseren i 4S er svært rask. Et resultat på 316 poeng er det høyeste vi har oppnådd hittil i en mobilnettleser. Til sammenligning fikk den gamle iPhone 4-modellen 193 poeng, mens Samsung Galaxy S II fikk 274 poeng.

For å måle hvor rask prosessoren og grafikkprosessoren var, kjørte vi også et par andre testprogrammer. I GeekBench oppnådde vi et resultat på 602 på den nye modellen, mot 377 på den gamle. GeekBench tester i hovedsak prosessorytelse (flyttalls- og heltallsoperasjoner) og minneytelse.

Grafikktestprogrammet GLBenchmark er enda mer interessant, ettersom det gjennomfører de samme testene på både iPhone og Android-telefoner, og dermed lager testresultater som skal være noenlunde sammenlignbare. I enkelte av deltestene var 4S fra 4 til 6,5 ganger raskere enn den gamle modellen. Ytelsen var i noen av testene omtrent som for Samsung Galaxy S II, men i de mest avanserte deltestene var iPhone 4S betydelig raskere – til tross for at Galaxy S II kjører prosessorene på høyere klokkefrekvens. For eksempel fikk Samsung Galaxy S II 4 712 poeng i deltesten «Egypt Offscreen», mens iPhone 4S fikk 8 251 poeng – det vil si 1,75 ganger raskere.

Vår konklusjon etter å ha kjørt en del ulike tester, er at iPhone 4S nok totalt sett er den raskeste smarttelefonen av de vi har testet så langt – i hvert fall hvis vi ser på både prosessor- og grafikkytelse.

God kameramobil

IPhone 4S har fått et 8 megapiksel kamera, mens forgjengeren hadde et kamera på 5 megapiksler. Samtidig har kameraet blitt mye mer lysfølsomt, noe vi fikk bekreftet da vi forsøkte å ta innendørsbilder på kveldstid, uten blits.

Bildesensoren som brukes er såvidt vi har klart å finne ut den samme som i Sony Ericsson Arc, og det forklarer hvorfor 4S tar så gode bilder i dårlig lys. Dette er en bildebrikke som også brukes i enkelte Sony-kompaktkameraer. Vi har dessverre ikke hatt mulighet til å sammenligne kvaliteten direkte mot Sony Ericsson Xperia Arc, men sammenligner vi med andre gode kameratelefoner som Samsung Galaxy S II, er det ingen tvil om iPhone 4S er en svært god kameratelefon. Samtidig er kamerafunksjonen veldig enkel å bruke.

Amerikanske PC World har gjort en omfattende sammenligning av iPhone 4S-kameraet mot en rekke av de mest avanserte Android-telefonene, og gir Samsung Galaxy S II nesten identisk score (81,4 av 100) som iPhone 4S (81,0). HTC Sensation kommer ut dårligere (75,1 av 100 poeng), og totalt sett er bildekvaliteten på iPhone 4S betydelig bedre enn på iPhone 4. Spesielt den automatiske hvitbalansen på 4S får skryt.

På video er det imidlertid ingen tvil blant testerne om at Samsung Galaxy S II er best, selv om også iPhone 4S er veldig bra.

Slutt på antennetrøbbel

Etter å ha fått mye kritikk på grunn av dårlig antenne i iPhone 4, har Apple gjort et stort poeng ut av at den nye 4S-modellen har fått en ny og mer avansert antenne.

For å sjekke dette brukte vi den innebygde «field test»-funksjonen i iPhone (tast *3001#12345#* og trykk «Ring» hvis du vil prøve selv) til å sjekke om det var noen forskjell i mottaksforholdene på den nye iPhone 4-modellen i forhold til den gamle. Der vi satt fikk vi rundt -82 til -84 dBm på den nye telefonen, mens den gamle telefonen hadde et par-tre desibel dårligere signal. Men enda viktigere; på den gamle telefonen kunne vi få signalstyrken til å droppe fra kanskje -86 desibel ned til -114 desibel, bare ved å holde telefonen på «feil måte».

Antennen i den nye iPhone 4S-modellen lot seg ikke påvirke på samme måte. Vi har derfor grunn til å tro at de som har vært misfornøyde med signalstyrken på den gamle iPhone-modellen, vil være langt mer fornøyd med den nye telefonen.

Vi er noe usikre på om tallene for signalstyrke er sammenlignbare mellom ulike telefonmerker, eller om målemetode kan påvirke, men Android-telefonen Samsung Galaxy S II rapporterte -89 dBm på samme tid og sted som da vi testet iPhone 4-modellene. Ettersom lavere tall betyr bedre signalstyrke lover jo det godt for iPhone.

IPhone 4S har for øvrig nå fått støtte for HSDPA («turbo-3G») på 14,4 Mbps. Forgjengeren hadde 7,2 Mbps, mens Samsung Galaxy S II støtter opptil 21 Mbps, som er den høyeste hastigheten som er tilgjengelig i enkelte deler av landet hvor 3G-nettet er oppgradert nå i det siste.

Beste skjerm

Mens Samsung sverger til sine (egenproduserte) AMOLED- eller Super-AMOLED-skjermer i sine toppmodeller, har Apple valgt å beholde LCD-teknologien fra iPhone 4 også i 4S-modellen. Det er imidlertid ikke et dårlig valg. LCD-panelet er nemlig av typen IPS, noe som betyr veldig god fargegjengivelse. Fargene er ikke like intense som på Super-AMOLED-skjermen til Samsung Galaxy S II, men de er mer korrekte. Når iPhone 4S-skjermen samtidig har høyest oppløsning av alle mobiltelefoner (960 x 640 punkter), fremstår skjermen som svært skarp. Den eneste konkurrenten som er i nærheten, er HTC Sensation, med en skjermoppløsning på 960 x 540 punkter (på en noe større skjerm).

IPhone 4/4S og Samsung Galaxy S II er de to mobiltelefonene som har de beste skjermene, men hvilken som er aller best er litt smak og behag. Noen liker Super-AMOLED-skjermene, hvor det nesten ser ut som om bildet er malt på overflaten av skjermen. Men fargegjengivelsen er nok som sagt mer korrekt på iPhone, og ettersom skjermen også er skarpere mener vi iPhone 4 har den beste skjermen i dag.

Konklusjon

De mest aktuelle alternativene til iPhone 4S er som vi har vært inne på, Samsung Galaxy S II og HTC Sensation. Er du ikke opptatt av et veldig stort apputvalg, kan også de nye Windows Phone 7.5-telefonene være gode alternativer.

Etter å ha testet 4S mener vi at iPhone igjen kan kalles «markedets råeste mobiltelefon». Kamera og ytelse er i toppklasse, og det er fortsatt til iPhone at du finner det absolutt beste utvalget av gode apper.

Avstanden ned til Samsung Galaxy S II er imidlertid liten, og for mange brukere som foretrekker «åpenheten» til Android, og mulighet for personlig tilpasning, vil denne telefonen være et utmerket alternativ. Galaxy S II har også større skjerm.

Vil du ha en Android-basert smarttelefon som tar enda bedre bilder enn Galaxy S II, bør du ta en kikk på Sony Ericsson Xperia Arc – men den er på langt nær like rask som Samsung Galaxy S II.