– iPhone 5s dobbelt så rask

– iPhone 5s dobbelt så rask

De første testene tyder på at Apple har sine ord i behold om hastigheten på nye iPhone 5s.

Apple brukte formuleringen «opptil dobbelt så høy prosessor- og grafikkytelse» i pressemeldingen da iPhone 5s ble lansert for kort tid siden.

Tomt selvskryt? Nei, de første testene kan tyde på at det er dekning for påstanden, selv om den ikke gir hele bildet.

Det var i omtalen av den nye 64-bits A7-prosessoren i iPhone 5s, med tilhørende grafikk på den integrerte brikken, at Apple kom med sine påstander om dobling av ytelsen.

Sammenligningsgrunnlaget var Apples forrige prosessorgenerasjon, A6, som ble brukt i den foregående iPhone-modellen, iPhone 5, og som fortsatt brukes i den nye iPhone 5c.

iPhone 5c er som kjent den litt rimeligere iPhone-modellen i plastkabinett som ble lansert samtidig med iPhone 5s. Sistnevnte følger stilen fra dagens iPhone 5, der aluminium er det dominerende materialet i bakstykket.

Både A6- og A7-prosessoren har en klokkefrekvens på 1,3 gigahertz. Likevel viser de første testene hos Macworld Lab at A7-prosessoren gir dobbelt så stor ytelse som A6-prosessoren i flere av testene.

Det er Geekbench 3-testen som viser disse resultatene, både på enkeltkjerne- og multikjerne-testene.

Disse testene viser også at fjorårets iPhone 5 er ørlite raskere enn den nye iPhone 5c.

En klype salt

Det er grunn til å ta testresultatene med en klype salt. De er sikkert riktige og etterprøvbare, men poenget er at i praktisk bruk vil man neppe oppleve iPhone 5s som dobbelt så rask som iPhone 5 og 5c.

Det er mange testprosedyrer der ute, både kommersielt tilgjengelige og utviklet ved diverse testlab-er rundt omkring. Geekbench har ord på seg for å gi gode målinger på rene tallknuser-oppgaver, men kan være mindre relevant for hvordan den testede enheten oppfører seg i praksis, når en rekke andre elementer innvirker på ytelsen.

Sunspider JavaScript-testen er en test som gir et bedre bilde av hvordan de respektive nettleserne på markedet fungerer på forskjellige enheter. Her fikk iPhone 5s en score på 454 millisekunder, mens iPhone 5 greide 708 millisekunder, én prosent raskere enn iPhone 5c på 716 millisekunder.

Denne testen viste at iPhone 4S, lansert i oktober 2011, var bare halvparten så rask som 5c, med en score på 1573 millisekunder. Og iPhone 4 fra juni 2010 må nå regnes som en skikkelig sinke, med en Sunspider-score på 2683 millisekunder.

Imponerende på grafikk

Testene hos Macworld Lab gir et imponerende bilde av grafikkytelsen til iPhone 5s. I GFXBench 2.7 måles grafikkytelsen til 25 bilderuter per sekund. Både iPhone 5 og 5c ligger langt bak, med 6,8 bilderuter per sekund.

Dette er den såkalte T-Rex C24Z16 offscreen-testen.

iPhone 4S ligger på begredelige 2,8 bps, og iPhone 4 på bare 0,4 bps.

Onscreen-versjonen av testen, der grafikken kjøres i enhetens innebygde oppløsning, ga relativt bedre resultater for iPhone 5c og 5, med 30 bps, men iPhone 5s lå likevel langt foran med 56 bps.

Android

Macworld Lab tok for ordens skyld også med et par Android-mobiler med i testen, HTC One og Samsung Galaxy S4.

I alle grafikktestene viste de to Android-modellene bedre ytelse enn iPhone 5 og iPhone 5c, men ble slått med god margin av iPhone 5s.

Vi har sett andre resultater i tester presentert i andre publikasjoner, der særlig Galaxy 4 har ligget nærmere og i noen tilfeller foran iPhone 5s i grafikkytelse.

Derfor trekker vi foreløpig ikke noen bastante slutninger om forskjeller mellom iPhone 5s og de beste Android-mobilene når det gjelder ytelse.

Men at iPhone 5s ligger langt foran sine søsken iPhone 5 og iPhone 5c, er det liten tvil om, og avstanden nedover til iPhone 4/4S-generasjonen er oppsiktsvekkende stor. Eiere av disse mobilene har utvilsomt mye å glede seg til hvis de velger å bytte til høstens modeller når de kommer i salg i Norge utpå vinteren en gang.

Les om:

Komponenter