Iphone 6 får større skjerm

Iphone 6 får større skjerm

Neste Iphone får fem-tommers skjerm og kan bli lansert allerede til sommeren.

Dette er to av mange rykter om kommende Iphone-modeller som britiske Macworld forteller om i en større gjennomgang av rykteflommen rundt Apples smarttelefon-familie.

En rykteflom som er ikke er blitt noe mindre selv om Apple nylig har lansert både nye Mac-er, nye os-versjoner, nye iPad-er og nye iPhone-er.

En del av ryktene som nevnes, blir karakterisert som lite sannsynlige, men noen presenteres som ganske troverdige. Blant dem er ryktene om større skjerm.

Skjermkrigen

Skjermstørrelsen er kanskje det punktet hvor dagens Iphone-modeller får mest kritikk fra Android-brukere. Produsentene av Android-telefoner har i senere tid brukt større mobilskjerm som et av sine viktigste salgsargumenter i konkurransen mot iPhone.

Apple på sin side har gjort et poeng av at de ikke vil konstruere en mobiltelefon som ikke kan betjenes med én hånd. Brukerne skal kunne nå alle hjørner av skjermen med fingrene også når de holder mobilen med én hånd, sier Apple.

Apples toppsjef Tim Cook har dessuten påstått at mange av konkurrentene har måttet inngå kompromisser, blant annet på skjermkvaliteten, for å kunne levere mobiler med større skjerm.

Skjermstørrelsen til Apple-mobiler på foreløpig maks fire tommer dreier seg altså ikke bare om at mobilen skal gli lett ned i trange lommer, men også om optimal oppløsning og skjermkvalitet i forhold til størrelsen.

Likevel er både rene ryktemakere og seriøse analytikere samstemte om at Apple trolig kommer med større Iphone-skjerm neste år.

Macworld UK viser blant annet til analytiker Min-Chi Kuo fra analysefirmaet KGI Securities. Han har ry på seg for å treffe godt på sine spådommer, og i september sa han at Apple trolig kommer til å lansere en Iphone med skjerm på 4,5 eller fem tommer i løpet av neste år. Men han tilføyde at det neppe blir snakk om noe større enn fem tommer på grunn av Apples overbevisning om at mobilen må kunne betjenes med bare én hånd.

Andre analytikere tror Apple sikter mot en skjermstørrelse mellom 4,7 og 5,7 tommer, og kanskje til og med to modeller med henholdsvis 4,7- og 5,7-tommers skjerm neste år.

Større modellutvalg

Et av argumentene er at med lanseringen av iPhone 5s og 5c i høst har Apple allerede brutt tradisjonen med bare én ny iPhone-modell hvert år og at mye tyder på at Apple vil begynne å tilby større valgmuligheter i denne produktkategorien.

Men Apple vil neppe kutte ut iPhone med fire-tommers skjerm, siden mange iPhone-kjøpere nettopp bruker den beskjedne størrelsen og lave vekten som forklaring på hvorfor de har valgt iPhone.

Til sommeren?

En annen tradisjon som kan stå for fall, er lanseringstidspunktet. De fire første iPhone-årgangene ble lansert i juni, i tilknytning til Apples store utviklerkonferanse, men i senere år har lanseringene vært holdt på høsten, i september-oktober, som i år. Enkelte analytikere spår imidlertid at den neste iPhone-generasjonen kan komme til å se dagens lys allerede til sommeren.

Mindre hemmelighold

En annen endring i Apples politikk som Macworld UK har merket seg, er at det ekstreme hemmeligholdet synes å stå for fall under den nye toppsjefen. Så å si alle egenskapene ved produktene som Apple har lansert i høst, hadde vært publisert i rykteform forut for lanseringene.

Riktignok var det fortsatt en del rykter som bommet også, men graden av treff tyder på at hemmeligholdet er redusert noe, ifølge Macworld UK.

Hva med NFC?

Et annet kontroversielt spørsmål rundt Apple er selskapets antatte motvilje mot teknologien for nærfeltskommunikasjon (Near Field Communication – NFC), altså at man kan holde en mobiltelefon inntil for eksempel en betalingsterminal for å få utført transaksjonen.

En del Android-brukere som har kommentert de nyeste iPhone-ene som Apple har sluppet på markedet i høst, har latterliggjort iPhones mangel på støtte for NFC.

Macworld UK refererer til rykter om at iPhone snart kommer med NFC og viser blant annet til en patentsøknad fra Apple i forbindelse betalingsløsningen iWallet.

På sommerens utviklerkonferanse hintet imidlertid Apple om at selskapet også arbeider med en teknologi kalt iBeacon. Dette er et kommende alternativ til NFC, basert på Bluetooth Low Energy (LE) og med større rekkevidde enn NFC – opptil 50 meter i stedet for under 10 cm.

Noe av poenget med denne teknologien er at den vil være mye billigere i bruk enn NFC, fordi for eksempel butikker bare trenger å utplassere en håndfull iBeacon-brikker i lokalene i stedet for en NFC-brikke for hver eneste vare-type.

Trådløs batterilading er også blant teknologiene som Macworld UK spår vil komme på iPhone i nær fremtid, heter det.

Les om:

Komponenter