iPhone får TomTom GPS-navigasjon

iPhone får TomTom GPS-navigasjon

Endelig kan iPhone brukes til skikkelig bil-navigasjon.

Nederlandske TomTom lansert en lenge etterlengtet GPS-navigasjonsløsning for iPhone under åpningen av Apples utviklerkonferanse i San Francisco.

Det er den nye versjon 3 av operativsystemet for Apples mobil-telefon iPhone som endelig muliggjør noe mange har ønsket seg: En navigasjonsløsning for iPhone med ekte talestyrt «turn-by-turn»-navigasjon.

3G-versjonen av telefonen har innebygd GPS-mottaker, og det medfølger en kart-applikasjon fra Google som benytter seg av posisjoneringsteknologien. Men telefon-programvaren har manglet såkalte API-hooks for enhetens orientering, det vil si hvilken veg enheten beveger seg. Dette er altså nå en del av v3 av iPhone OS.

LES OGSÅ: Video-iPhone og MacBook-overraskelse

TomTom er førstemann ut. Faktisk har det lenge gått rykter om at nettopp TomTom har hatt en slik applikasjon under utvikling. Og TomTom demonstrerte nyskapningen under åpningen av Apples utviklerkonferanse. TomToms løsning består faktisk av både en maskinvare- og en programvare-del.

Programvare-biten er selvfølgelig påkrevd for de såkalte kart-tiles. For Apple setter dette som en begrensning: Ta med egne kart, slik at brukeren ikke blir avhengig av en data-tilkobling. Men TomTom har også en liten iPhone-holder klar for bilen, med lademulighet og handsfree-løsning.

LES OGSÅ: Her er din nye iPhone

Både maskin- og programvare skal være klar når OS v3 av iPhone blir tilgjengelig 17. juni. Prisene er ikke klare ennå, men holderen koster vel omtrent det samme som sammenliknbare enheter gjør. Når det gjelder navigasjons-programvaren så er det avhengig av hvordan TomTom velger å pakke den - land, språk, POI, opplastingsmuligheter, oppdateringer, TMC og så videre.

LES OGSÅ: Nettbasert TomTom-GPS

Så langt er det ikke mulig å si så mye, men under demonstrasjonen i San Francisco kunne man se et ryddig og oversiktlig brukergrensesnitt med store, lettleste ikoner for bilbruk. Navigasjon fungerer både med vertikal og horisontal orientering av telefonen. TomTom for iPhone vil fungere på dagens 3G-modeller samt de nye 3G S-modellene med v3 av operativsystemet. Video under. Se også TomTom.

Komponenter