iPhone-gps med sanntidstrafikk

iPhone-gps med sanntidstrafikk

Navigon er et hestehode foran igjen - nå med sanntidsdata for trafikken.

Navigon, som sammen med TomTom leverer de navigasjons-systemene for iPhone som vi følger tettest, er ute med en oppdatering av MobileNavigator for iPhone. Versjon 1.3 introduserer sanntids-trafikkdata som en «in-app»-betalingstjeneste, i tillegg til en del mindre oppdateringer på programvaresiden. Navigon kaller dette Traffic Live.

Via Navigons servere

I første omgang kommer disse dataene for Norge, Danmark, Finland, Østerrike, Belgia, Tyskland, Frankrike, Nederland og Spania. Per dags dato ikke er mulig å koble til en TMC-antenne til en iPhone, så systemet er avhengig av å kommunisere med Navigons servere.

Navigon lanserte denne funksjonaliteten for en liten stund siden i USA, der det i enkelte delstater, som for eksempel California, er et godt utbygget nettverk med trafikkovervåknings-kameraer som også kan aksesseres fra Google Maps. I USA er Navigons løsning basert blant annet på dette. I Norge vet vi ikke helt enda, men det er mulig at det primært er Vegvesenets trafikkmeldinger som blir dratt inn.

Prisen i Norge for trafikkdata-modulen er 139 kroner. Strekninger merkes med et eget varsel-symbol, og dette kan også tas i betraktning under rute-beregningen. Dette velges som en innstilling.

Tellerskritt

Det man skal huske, er at Navigons system delvis baserer seg på data også fra andre Navigon-kunder, slik at det som standard er satt opp at de enkelte mottakerene kommuniserer med serveren. Dette vil nødvendigvis bety tellerskritt, og denne funksjonen kan skrus av i innstillingene.

Sannsynligvis er denne løsningen dårlig nytt for de norske iPhone-applikasjonene Veimeldinger og Trafikk, men som heldigvis er vesentlig rimeligere (begge koster 17 kroner). Datatrafikk-kostnader er da ikke medregnet.

Andre mindre forbedringer er at programmet nå kan starte i breddeformat, noe som passer fint for bilbruk og festebraketter. Gatenavn-annonseringen fungerer nå også som den skal - men vær forberedt på artige uttalelser dersom du har valgt engelsk som språk på telefonen. Det er nå også mulig å få forstørret kartutsnittet som vises som mål ved navigasjon, slik at man kan orientere seg bedre i kartvisningen.

Link fra kontakter

Og til slutt har det kommet en meget etterlengtet funksjonalitet, nemlig det å kunne legge til navigasjonsbokmerker til kontakter. Med andre ord kan man rett fra kontaktinformasjonen velge en egen link, som tar deg rett til «naviger til»-modus i MobileNavigator.

Det er et lite skår i gleden ved denne oppdateringen, og årsaken til det ligger hos Apple. Siden iPhone-applikasjoner ikke kan patches med en oppdaterings-diff, må man i praksis laste ned hele programmet på nytt. Ikke noe problem for tips-kalkulatoren din, men for hele Europa-kartversjonen av Navigator så kommer dette på hele 1,84 GB. Ikke noe man tar over 3G-nettet, med andre ord.

I den forbindelse bør det nevnes at en oppgradering også nullstiller dine valg fra forrige versjon. Det vil si at for eksempel fotoboksvarsling, som er skrudd av som standard, må skrus på igjen manuelt.

Navigon MobileNavigator for iPhone fungerer både på iPhone 3G og 3Gs. Europa-versjonen kan kjøpes i iTunes AppStore her på tilbud frem til 9. november for 549 kroner. Det finnes en versjon bare for Norden til 489 kroner. Det finnes tilsvarende løsninger for Windows Mobile og Symbian.