iPhone-matglede med Tine

iPhone-matglede med Tine

MINITEST: Nå som Bagatelle er historie, kan kanskje du overta kokketronen?

Apps og Tine er ute med en rykende fersk (kremt) iPhone-applikasjon som kan bidra sterkt til å bedre matlagingskunnskapene dine. Det er like før en iPhone eller en iPod touch er et like vanlig kjøkkenutstyr som sleiv og visp. Kanskje IKEA burde inkludere den i den berømte kjøkken-startpakken?

Oppskrifter for det meste

Matglede, heter barnet, enkelt og greit. Like enkle er ikke alle oppskriftene Tine varter opp med. For det er mange - i alle vanskelighetsgrader. Heldigvis kan du filtrere oppskriftene etter dine ferdigheter, så det går an å jobbe seg oppover.

Matoppskriftene vises direkte ved oppstart som et oppkvikkende tips for dagen. Umiddelbar inspirasjon. Bildene frister, så man bør planlegge middagen før situasjonen er prekær. Når det er sagt savner vi at bildene faktisk er større, også i selve detaljvisningen. Det kan jo fremdeles komme.

Jule-innspurt?

Ellers kan potensielle retter vises i en listevisning, enten etter type retter (smart), tematisk eller alle under ett. Overraskende nok er ikke Alle-visningen alfabetisk. Og under Tema-visningen, som overraskende nok ikke har jul som tema, men ellers andre høytider, finner vi den noe overraskende oppføringen Barnedåp, Konfirmasjon, Bry. Det er nok riktig at det kan være brysomt å være kokk ved slike anledninger, men når kategorien egentlig heter Barnedåp, Konfirmasjon, Bryllup så kan man mistenke at det har gått noe fort i svingene under innspurten.

For det er noen små skår i gleden. Favoritt-visningen er kjekk, og ikke minst muligheten av å kunne dele oppskrifter via andre enten per e-post eller over din Facebook-side. Fungerer utmerket. En lenge etterlengtet funksjon som er fungerer godt er også en handleliste. Den er med, men nok ikke helt ferdig i sin utforming.

I utgangspunktet kan man krysse av for enkeltingredienser i en resept-visning, og disse kopieres automatisk over til handlelappen (uten at det er spesielt gjort rede for, for knappen for kopiering til handlelisten nederst på siden tar med seg hele leksa). Handlelisten kan sendes som e-post - genialt! Men handlelisten kan ikke tømmes like enkelt som den fylles - alle elementer må fjernes manuelt under ett. Det blir litt feil.

Les også: Spist for mye julemat? Hold vekten trådløst med iPhone

Lett å bruke

Men Tine gjør det enklere for oss på andre fronter, heldigvis. Man kan søke opp ingredienser, og slik planlegge middagen. Tastaturet skulle vi ønske man kunne fjerne ved endt søk, slik at fokus kommer over på funnene. Og generelt savnes kanskje en widescreen-modus med CoverFlow-visning. Kanskje man er for godt vant...

I tillegg er tanken at man skal kunne bestille matbrosjyrer direkte fra programmet, eller rettere sagt via en lenke man blir sendt videre til. Eneste problem er at disse lenkene ikke er formatert for iPhone-visning, slik at resultatet blir en tom skjerm. Dette fungerte muligens bedre på tegnebrettet, men som ved matlaging er det viktig med praktisk feltarbeid!

Forhåndsvisning

En annen ting vi reagerer på er at forhåndsvisningen av de forskjellige oppskrifts-kortene i et tema-kartotek er lagt opp slik at man må klikke på en liten knapp for Vis oppskrift for å kunne gå i detalj. Hva skal man med denne lille minatyr-knotten når man like gjerne kunne ha trykket rett på det flotte bildet? Og favoritt-stjerneknappen på samme sted kunne man godt spart seg her - dette kan man helt fint gjøre inne i selve oppskrifts-visningen etterpå, hvor den også befinner seg.

Forhåndsvisningen er forøvrig informativ med estimert tidsforbruk og vanskelighetsgrad. Savner riktignok antall personer som retten er beregnet for, og muligens kostnadsivå. Rettene er varierte, og inneholder gjerne en ingrediens eller to fra Tine. Det far være lov - programmet er forøvrig gratis. Det er nok av annet å bruke penger på på denne tiden av året, så det er kjærkomment.

Flisespikking

Alt i alt skal det sies at det ved siden av en del småblemmer, som kanskje har fått ufortjent mye oppmerksomhet her og som sikkert rettes ved neste anledning, er Matglede et utmerket program. I tillegg til å være helt kostnadsfritt, er det også ganske så nyttig. Djevelen er i detaljene, heter det - og her har nok Apps litt igjen å lære av User Experience-mestrene hos Apple. Likevel rykker nok Matglede fort inn på hjem-skjermen på mange iPhones, skal vi gjette. Anbefales.

Matglede finnes utelukkende på norsk og krever en iPhone eller iPod Touch med OS 3.0 eller senere. Matglede kan lastes ned gratis fra iTunes AppStore her. (cirka 16 megabyte)

Les om: