iPhone OS 3.0 kommer 17. juni

iPhone OS 3.0 kommer 17. juni

Om litt over en uke får du MMS og modemfunksjonalitet på din iPhone.

Apple har endelig presentert en dato for når vi kan vente oss iPhone OS 3.0, det vil si den innebygde programvaren i Phone og iPod touch. Den store dagen er 17. juni, altså i midten av neste uke.

Oppdateringen til iPhone OS 3.0 blir gratis for alle brukere av iPhone. De som bruker iPod touch er nødt til å betale 55 kroner.

LES OGSÅ:

Her er nye iPhone 3G S

Mange av de nye funksjonene i den tredje versjonen av iPhone-programvaren er allerede kjent. Klipp-og-lim, horisontalt tastatur i alle hovedapplikasjoner, som Mail, Notater og Meldinger. Et universelt Spotlight-søk, push-oppdateringer og enklere surfing i Safari.

MMS til Norge

Som forventet kommer endelig MMS. I første omgang vil dette støttes av 29 operatører i 76 land, deriblant TeliaSonera (Netcom) og Telenor.

Amerikanerne må vente enda et par måneder på funksjonen, noe som ble mottatt med buing fra salen under mandagens presentasjon på WWDC.

iPhone får også endelig tethering, altså muligheten til å bruke telefonen som modem med datamaskinen via 3G. Enten med usb eller Bluetooth. Dette blir mulig hos 22 operatører. Her har amerikanske AT&T satt en stopper for funksjonen helt og holdent.

Telenor vil ha støtte for dette i Norge, men kan foreløpig ikke bekrefte noen endelig dato for dette til Macworld.no.

LES OGSÅ:

Video-iPhone og MacBook-overraskelse

Dele kontaktinformasjon

Nå blir det endelig mulig å sende kontaktinformasjon til andre, enten via e-post eller MMS. Kontaktinfoen sendes som en vcf-fil (vCard), og kan leses av mange ulike programmer.

Mottar du en vcf-fil på din iPhone, kan du enkelt legge til informasjonen i kontaktlisten din.

Finn stjålet iPhone

En annen nyhet er tjenesten "Find my iPhone", som hjelper deg å lokalisere din iPhone hvis du ikke finner den. Tjenesten krever en Apple MobileMe-konto - da kan du logge inn og se hvor telefonen befinner seg på et kart.

Du kan sende en beskjed til telefonen, som vil spille av en ringetone, selv om telefonen er satt på lydløs. I tillegg kan du slette all data på telefonen fra avstand - om du for eksempel mistenker at den er stjålet.

Språk og tastatur

En annen nyhet er at iPhone og iPod touch får støtte for språk som hebraisk, arabisk, thai, koreansk og gresk. Dermed finnes det nå et 30-talls språk å velge mellom.

Norske iPhone-brukere får endelig norsk tegnsett rett i tastaturet, det vil si at du ikke trenger å holde for eksempel 'a' inne for å få 'å' og så videre. Absolutt noe å juble for, men i begynnelsen vil du kanskje synes det er litt uvant med flere taster som ikke lenger er der de pleier.

Streaming av lyd og video

Det nye iPhone OS-et støtter også http-streaming av lyd og video, hvor bithastigheten avhenger av telefonens dataforbindelse.

En annen etterlengtet mulighet for iPhone er såkalt «turn-by-turn»-navigasjon, altså bil-navigasjon. Nederlandske TomTom er første produsent ut med en egenutviklet applikasjon, samt en liten iPhone-holder for bilen.

LES MER:

iPhone får TomTom GPS-navigasjon

Les om: