It-sjefen mister klientkontrollen

It-sjefen mister klientkontrollen

Mac, bærbar eller tynnklient? Nå skal de ansatte bestemme selv.

Bedre økonomi og ny versjon av Windows har ifølge ferske tall fra Gartner satt fart på pc-salget. Med 84,3 millioner solgte klienter i første kvartal har bransjen sett en vekst på over 27 prosent i løpet av året.

Også hos bedriftene sitter lommeboken løsere i år. Og dermed åpner problemstillingen seg for it-sjefene: Hva skal man kjøpe? Hva er årets trend?

- Det går i mye av det samme, er det litt skuffende svaret fra den danske analytikeren Anders Elbak i IDC.

Flere Mac-er

Elbak forteller at det fortsatt er de klassiske klientene som er klart mest populære. Bærbare, sådan, med Windows installert.

Samtidig ser Elbak en ny trend som er i ferd med å innta i bedriftene. De ansatte blir stadig mer krevende. Generasjon Y, som er født med sølvskje i munnen og kostbare Ipod-er i lommene, vet hva de vil ha, og de er ikke redd for å fortelle det.

- Visse virksomheter lar de ansatte ha stadig mer innflytelse over hva de kan få, forteller Elbak.

- Jeg har ennå ikke hørt om store selskaper som har denne muligheten ennå, men mange små, typisk innenfor konsulentbransjen, har begynt med dette. Flere får velge selv, og da velger mange Mac.

Større utfordringer

Dette er musikk i ørene til Mac-folket. Og som en episk symfoni å regne for salgssjef Erlend Larsen i Eplehuset. Han lever av folk som tviholder på Mac-ene sine. Både i privat- og bedriftsmarkedet; et skille som tydeligvis er i ferd med å brytes ned.

- Jeg tror det er en stor internasjonal trend at it-valget blir mye mer individorientert, forteller Larsen.

Han mener it-sjefene er i ferd med å bryte ned "barrierer som driftsopplegg og sikkerhet", og det åpner slusene for blant annet Mac på kontorene. Han trekker frem Google som

rollemodell, hvor de ansatte kan ta med seg hva de vil på jobben og forvente at det fungerer. Også norske Opera Software skryter av å ha en it-avdeling som takler det de ansatte bruker, uansett om det er Linux, Windows eller Mac.

- It-avdelingen skal ikke lenger bestemme hva du sitter med, mener Larsen.

- Det kan bli en krevende hverdag for it-avdelingen?

- It-avdelingen er et veldig krevende sted om man ikke ser at morgendagen blir helt annerledes. Det blir ikke det du lærte på it-studiet.

Hva med tynne klienter, og den nye hypen nettbrett? Les videre på neste side!

Les om:

Komponenter