It-sjefer gir blaffen i strømforbruket

It-sjefer gir blaffen i strømforbruket

Åtte av ti norske bedrifter bryr seg ikke om strømforbruket når de kjøper nytt it-utstyr, ifølge en ny undersøkelse fra HP.

Norske it-sjefer og it-innkjøpere er i liten grad opptatt av strømforbruket når de skal fornye serverparken. Bare 20 prosent av bedriftene i Norge har tenkt på strømforbruket når de investerte i nytt utstyr.

Dette viser resultater fra HPs Teknologibarometer. Analyseselskapet Norstat har på vegne av Hewlett-Packard Norge etablert et Teknologibarometer der et utvalg norske it-sjefer og it-eksperter gir sin mening om utviklingstrekk innen IT og teknologi i Norge. For åtte av ti virksomheter i Norge har strømforbruk og kjøling i liten eller ingen grad hatt noen betydning for investeringer på IT det siste halvåret.

- Vi må nok innrømme at dette ikke er bra nok, sier Britt Fidjestøl, salgsdirektør i HP Norge i en pressemelding.

- Serverrommet er en strømversting. Bransjen arbeider kontinuerlig med å utvikle ny teknologi som skal dempe forbruket. Vi bør arbeide for å få klimadebatten høyere på dagsordenen også innen IT-bransjen i Norge, sier hun.

LES OGSÅ: Tiltro til grønn lagring

Prispresset i IT-bransjen er ganske sterkt, og svært mange innkjøp avgjøres av en anbudskonkurranse der laveste innkjøpspris får tilslaget. Fidjestøl mener at mange virksomheter kanskje spesielt innen det offentlige på denne måten lurer seg selv:

- Klimaargumentene har også en økonomisk side. IT-utstyr har to store kostnader, innkjøp og drift. Strømutgiftene utgjør en viktig del av driftskostnadene, og dersom disse kan reduseres med 20 prosent dersom man kjøper en litt dyrere serverpark, tilsier regnestykket ofte at den mest klimavennlige løsningen også er den mest lønnsomme.

Les om:

Komponenter