Ja, jeg fikk dempet vuvuzela-ene med Mac mini

Ja, jeg fikk dempet vuvuzela-ene med Mac mini

BRUKERTIPS: Med nye Mac mini fikk jeg effektivt stanset hornblåser-støyen fra fotball-VM. Her er oppskriften.

Noen synes det er helligbrøde å slåss mot vuvuzela-bråket fordi instrumentet angivelig har sine røtter i afrikansk kultur. Derfor grenser det mot rasisme å motarbeide bruken av blåseinstrumentet, sier noen.

Andre peker på at vuvuzela-en dukket opp i sør-afrikansk fotball så sent som i siste halvdel av 1990-tallet som ledd i et reklamestunt og således ikke har noe med gamle kulturelle røtter å gjøre i det hele tatt.

Atter andre påpeker at denne typen horn ble observert i bruk på mexikanske fotballarenaer så tidlig som på 1970-tallet og dermed er en gammel, internasjonal fotballtradisjon.

LES OGSÅ:

VM-apps for iPhone

Uansett er det et faktum at mange synes lyden fra tusenvis av vuvuzela-horn er plagsom, enten de er interessert i fotball eller rett og slett ikke kan unngå å høre bråket fordi andre i familien ser på fotball-VM på tv-en i stua.

Med et lydnivå målt til opptil 127 desibel kan vuvuzela-støyen skape hørselsskader blant dem som er til stede på stadion, og i tv-sendingene overdøver vuvuzela-ene jubelen og applausen fra de øvrige publikummerne på stadion, noe som ødelegger tv-seernes opplevelse av fotballkampene fra VM, ifølge en del vuvuzela-motstandere.

Slik demper du støyen

Det er kommet mange forslag og utspill for å få stanset eller i det minste dempet vuvuzela-støyen siden VM startet. Alt fra å forby instrumentet på fotballarenaene til at tv-selskapene som overfører sendingene, demper bakgrunnslyden og setter opp kommentator-lyden.

De siste dagene har det begynt å sirkulere diverse oppskrifter på internett om hvordan man selv kan få dempet støyen ved tekniske tiltak, enten med justeringer på selve tv-apparatet eller ved hjelp av tilkoblet datateknologi.

Et tiltak som mange nettmedier har skrevet om, er et eksempel basert på bruk av Mac mini som stue-pc tilkoblet tv-en i stua. Ettersom Macworld.no allerede har fått inn nye Mac mini til test, var det naturlig å benytte anledningen til først å sette maskinen inn i kampen mot vuvuzela-bråket.

LES OGSÅ:

Gode iPhone-apps for VM-enkene

Her er erfaringene vi høstet:

Først konklusjonen: Ja, vi fikk dempet vuvuzela-støynivået, i hvert fall i noen grad, fra TV2-sendingen som vi prøvde oss på - det var Frankrikes ulykksalige kamp mot Mexico torsdag kveld som ble vår forsøkskanin. Vi erfarte at med de oppskriftene som ligger ute på nettet, er det forholdsvis enkelt å foreta selve lydfiltreringen.

Derimot kan det by på utfordringer å få koblet sammen alle komponentene i et hjemmekinoanlegg riktig slik at det blir enkelt å filtrere tv-lyden. Vi snakker først og fremst om HDMI-problematikk.

Garageband og miksefilter

Oppskriften som vi tok utgangspunkt i, fant vi på et tysk nettsted her. En Mac mini-bruker skildret sine bestrebeleser på å dempe vuvuzela-lyden med en Mac mini som han brukte som stue-pc. Han skrev hovedsaklig om sin bruk av Apples lydredigeringsprogram Logic Express 8. Derfor begynte jeg å følge eksempelet med den enda mer omfattende proffpakken Logic Studio, men det tok så mange timer å installere programmet at jeg på langt nær var klar til testen da kampen mellom Frankrike og Mexico begynte - vi hadde jo mottatt Mac mini-en til test samme ettermiddag. Heldigvis fikk jeg tatt opp kampen på Gets kombinerte kabel-boks og opptaksenhet, slik at den forsatt var tilgjengelig da jeg var klar til å teste vuvuzela-dempingen.

Men å bruke et proffprogram til flere tusen kroner for å filtrere ut en del av lyden av noen skarve plast-trompeter, syntes jeg var såpass mye «overkill» at jeg i stedet valgte å bruke et program som passer for alle: GarageBand. Dette er som kjent et Apple-program som følger med alle nye Mac-er og som inngår i iLife-pakken, og som i prinsippet gjør mye av det samme som Logic-programmene, bare på en mye enklere måte.

Før jeg begynte, gikk jeg til denne websiden hos firmaet Fabfilter og og lastet ned et filter kalt Pro Q, en såkalt equalizer-plugin for avansert lydmiksing via et enkelt brukergrensesnitt. Dette blir automatisk tilgjengelig i listen over effekter som kan benyttes på spor i Garageband. Filteret er dyrt, 149 euro, men du kan bruke det gratis i en 30-dagers prøveperiode, og da fungerer det i hvert fall til fotball-VM er over.

Innstillingene

Jeg startet med å opprette et nytt spor: Spor > Nytt spor > Virkelig instrument. På ikonet for å velge instrumentsymbol valgte jeg naturligvis en fotball. Ved siden av fotballsymbolet klikket jeg på symbolet for å aktivere opptak.

Deretter klikket jeg på Rediger-fanen til høyre på skjermen for å få frem feltene for å sette inn effekter. Når man klikker i et felt, dukker det opp en liste der Pro Q-filteret også er med.

Filteret er enkelt å bruke. På en vannrett linje setter man inn punkter som kan dras og flyttes opp- og nedover langs desibelskalaen. Hvis du følger det omtrentlige mønsteret som du finner i skjermdumpen i denne artikkelen, får du samme effekt som jeg oppnådde. Båndbredden justeres ved å dra i den såkalte Q-knappen, det høyre av de tre store hjulene nederst i skjermbildet.

Det var i grunnen det hele. Resten av arbeidet består hovedsaklig av å få ordnet oppkoblingen av Mac mini-en mot tv- eller hjemme-kino-anlegget, noe som kan være en utfordring hvis det består av mange komponenter.

Ikke helt borte

Vi lagret noe av lyden som gikk gjennom Garageband, og vi kunne da sammenligne lydbildet med og uten det nevnte filteret. Selv om vuvuzela-lyden ikke forsvant helt, var den betydelig dempet, samtidig som kommentator-lyden hørtes bedre.

For ordens skyld nevner vi at dette er løsninger som kan gjøres med omtrent en hvilken som helst pc med et program for lydmiksing- og justering. Men vi kan i hvert fall fastslå at det fungerer utmerket med Mac mini.

Etter dette eksperimentet går vi nå i gang med grundigere testing av den nye og smekre Mac mini. Testrapport kommer på disse sider om ikke så lenge. Følg med!

LES OGSÅ:

Nye Mac mini har HDMI!

Komponenter