Jack Tramiel er død

Jack Tramiel er død

Les historien om han som gav verden den legendariske datamaskinen Commodore 64 .

Jack Tramiel døde søndag 8. april 2012, melder Computerworlds nyhetstjeneste.

Forretningsmannen regnes som en pioner i teknologibransjen, og er mest kjent som mannen bak selskapet Commodore International som blant annet produserte Commodore Amiga og Commodore 64.

Commodore 64 er regnet som en av verdens mest populære hjemmedatamaskiner noensinne, med nesten 17 millioner solgte enheter fra lanseringen i 1982 til 1994.

Overlevde Auschwitz

Jack Tramiel ble født i Lodz i Polen i 1928. Familien var jødisk, og ble sendt til konsentrasjonsleiren Auschwitz under 2. verdenskrig.

Etter krigen emigrerte Tramiel til USA i 1947, og i løpet av kort tid vervet han seg til tjeneste i den amerikanske hæren.

Her fikk han sitt første møte med datidens ypperste i privat- og kontorteknologi: skrivemaskinen.

Da tiden som skrivemaskinsoldat var over flyttet Tramiel til Toronto, Kanada. Her startet han selskapet Commodore Business Machines International, og begynte å selge skrivemaskiner.

Etter hvert utvidet selskapet seg fra å importere og selge skrivemaskiner til å produsere egne elektroniske kalkulatorer i tillegg til egne skrivemaskiner.

Datarevolusjonen

Tramiel fulgte godt med og var svært fascinert av den blomstrende teknologiske utviklingen som hadde begynt å skyte fart på slutten av 60-tallet, og flyttet til Silicon Valley i California.

Her produserte Commodore kalkulatorer med deler produsert av Texas Instruments. Selskapet gjorde det veldig bra, men fikk problemer da leverandøren begynte å produsere egne kalkulatorer til lavere priser enn det Commodore gjorde.

Dette satt ikke særlig godt hos Tramiel, som følte at Texas Instruments hadde misbrukt sin leverandørstilling til å presse Commodore.

For å unngå gjentakelser kjøpte Tramiel like godt sin egen mikrochip-produsent, MOS Technology. Tramiel ville MOS skulle produsere delene som ble brukt i kalkulatorene, og la ned det meste av forskningsprogram på på gikk ved MOS.

Med ett viktig unntak. Prosjektet som jobbet med å utvikle en mikrocomputer fikk lov å fortsette.

PET og brødboksen

MOS-prosjektet resulterte i Commodores første mikrocomputer med det vennlige navnet PET (Personal Electronic Transactor).

Datamaskinen med det søte navnet gjorde det svært bra fra den ble lansert i 1977. PET førte til at Commodore fikk en hel masse penger på bok, for den var både billigere og var bedre egnet for dataspill enn den største konkurrenten i bransjen: Apple II.

Det ble klart at fremtiden for Commodore lå i mikrocomputere istedet for elektroniske kalkulatorer.

Commodore utviklet en rekke versjoner av PET, og en ny maskin med navnet VIC-20. I 1982 kom den største suksessen av alle - Commodore 64. Denne maskinen (som også er kjent som C64, CBM64 eller bare "brødboksen") ble populær over hele verden, og spilte en veldig viktig og stor rolle i å få datamaskinen inn i stua til vanlige folk.

Hele 17 millioner eksemplarer ble solgt i løpet av de tolv årene maskinen ble produsert.

Oppfølgerene C-128 og Commodore Amiga var også populære (spesielt sistnevnte), men ingen av disse modellene skulle komme i nærheten av suksessen til brødboksen C64.

Nedturen

Med stor profitt følger ofte problemer. Det var ingen hemmelighet at Tramiel kunne være temmelig vanskelig å ha med å gjøre.

I 1984 havner han i krangel med en av Commodores aksjonærer, med følgen av han blir tvunget til å forlate selskapet.

Samme år kjøper Tramiel Atari fra Warner, men klarer ikke å få selskapet til å gå rundt på tross av suksessen med 16/32-bits maskinen Atari ST.

I 1996 selger Tramiel Atari til disk-produsenten JTS og pensjonerer seg fra teknologibransjen.

Commodore fortsatte en stund suksessen med sin egen 16/32-bits maskin Amiga 500, men klarer til slutt ikke å konkurrere med Apples Macintosh, IBM-kompatible pc-er og spesialiserte spillkonsoller.

Commodore ble slått konkurs i 1994.

For de som ønsker å vite mer om Commodore International og suksessen Commodore 64 anbefales boka On the Edge: the Spectacular Rise and Fall of Commodore av Brian Bagnall.

Jack Tramiel 1928 - 2012

1928 - Født i Lodz, Polen til familien Tramielski.

1939 - Familien Tramielski må blir tvunget av tyske okkupasjonsstyrker til å forlate hjemmet og flytte til en nyopprettet ghetto.

1944 - Familien sendes til Auschwitz. Tramiel og faren må arbeide med bygging av konsentrasjonsleir nær Hannover i Tyskland. Faren dør etter å ha fått injisert en sprøyte bensin.

1945 - Auschwitz frigjøres av amerikanske styrker.

1947 - Tramiel emigrerer til USA og bosetter seg i New York. Gifter seg med Helen Goldgrub. Anglofiserer navnet sitt fra Idek Tramielski til Jack Tramiel.

1948 - Tramiel blir far for første gang. Verver seg til tjeneste i den amerikanske hæren. Her blir han satt til å reparere kontormaskiner i New York-

1955 - Flytter til Toronto, Kanada, og starter selskapet Commodore Business Machines. Selskapet begynner med å selge importerte skerivemaskiner, og begynner snart å produsere egne skrivemaskiner og regnemaskiner.

1962 - Commodore blir børsnotert.

1968 - Tramiel og Commodore flytter til Silicon Valley i California, og begynner å produsere elektroniske kalkulatorer.

1976 - Commodore kjøper chip-produsent MOS Technology. Viser frem den første Commodore datamaskinen på Comdex-messa.

1977 - Commodore PET lanseres.

1982 - Commodore 64 lanseres.

1984 - Tramiel blir tvynget til å forlate Commodore etter krangel med en av aksjonærene. Kjøper Atari Corp. fra Warner Communications.

1996 - Tramiel selger Atari til JTS, og slår seg til ro i pensjonisttilværelsen med sin kone i Monte Sereno, California.

2012 - Jack Tramiel dør i en alder av 83 år.

Komponenter