Jakten på gigahertz

Jakten på gigahertz

Overklokking er for enkelte en måte å få mer ytelse for pengene. For andre er det en sport. Vi har besøkt Asus' europeiske mesterskap.

Med flere hundre liter flytende nitrogen klar inntok syv europeisk lag Berlin tidligere denne uken for finalen i Asus' «Advance Overclocking Championship 2008».

Av toppoverklokkerne blir det litt varierende hvem som deltar i konkurransene som produsentene avholder. En del overklokkere er tilknyttet en produsent som sponser dem med utstyr. MSI avholder også et overklokkingsmesterskap om ikke lenge. Med det sagt, er det nok gjerne Asus-hovedkort som foretrekkes – og som står for flest verdensrekorder.

Konkurransen i dette tilfellet ble kjørt i 3DMark06. For best resultat er det ikke bare om å gjøre å ha høyest mulig klokkefrekvens på prosessor og grafikkort. Man må man finne balanser når det gjelder minnehastighet, minneforsinkelser og hvorvidt total klokkefrekvens eller prosessorbusshastigheten blir det mest avgjørende.

Core 2 imponerer

Går man ti år tilbake kunne overklokking være «enkelt». I de fleste tilfellene var det snakk om å øke prosessorens multiplikator eller busshastighet. De avanserte gjorde noen justeringer. En klassiker på slutten av 90-tallet var Intels Celeron 300 MHz, som «alle og enhver» fikk opp i 450 MHz – eller mer.

Den generelle interessen i markedet for overklokking gikk etter hvert noe ned. Prosessorer som Athlon XP, Athlon 64 og Pentium 4 hadde begrenset overklokkingspotensiale.

Når Intel kom med Core 2-serien eksploderte interessen. Med relativt enkele grep kunne man igjen få en betydelig ytelsesforbedring gjennom overklokking. Dette ble kombinert med bedre og bedre hovedkort som ga mulighet for å presse grensene ytterligere.

Man trenger ikke være en direkte spesialist for å overklokke i dag. En moderat overklokking kan man oppnå med programvaren for Windows som følger med mange av hovedkortene fra for eksempel Asus, MSI, Gigabyte og Abit. Det blir imidlertid mer å sette seg inn i hvis hovedkortets BIOS skal tas i bruk, for her er det etter hvert et utrolig valg av innstillingsmuligheter - mange av dem ikke spesielt godt dokumentert fra produsenten.

Overklokking i konkurransesammenheng har lite å gjøre med overklokkede systemer til vanlig bruk. Her benyttes svært spesielle kjølerløsninger, ofte laget av overklokkerne selv. Kjølerløsningene er tilpasset bruk av flytende nitrogen.

I tillegg modifiserer flere hovedkortene til at enkelte komponenter på den skal få høyere spenning, eller at man får mulighet til høyere spenning mot blant annet prosessor enn hovedkortprodusenten i utgangspunktet tillater. Det benyttes også komponenter som er svært dyre, men samtidig allment tilgjengelig.

LES VIDERE: Bildegalleri fra konkurransen

Les om: