Jobs får skylden for bærbar-kollaps

Jobs får skylden for bærbar-kollaps

Apples iPad stikker kjepper i hjulene for pc-salget, ifølge analytikere.

Steve Jobs' visjon om at pc-epoken snart er slutt, bekreftes stadig av ny salgsstatistikk og nye prognoser.

Da iPad ble lansert i fjor, fryktet mange at salget av Apple-nettbrettet ville gå ut over salget av vanlige datamaskiner. Ikke ubegrunnet, viser det seg. Salget av pc-er er nedadgående og analytikere har for lengst gitt iPad skylden.

Nå kommer det ytterligere indikasjoner om at pc-enes herredømme vakler. Ferske tall viser at iPad nå kannibaliserer det tradisjonelle pc-markedet, særlig bærbare datamaskiner. BusinessWeek rapporterer at det globale pc-salget rett og slett har kollapset, fra en tosifret vekst før iPad til bare én prosent i første kvartal av 2011.

Og konkurransen kommer bare til å bli enda hardere i tiden fremover, tror analytikere.

LES OGSÅ:

Nettbrett truer pc-salgsveksten

Taiwan tatt på senga

BusinessWeek gir Steve Jobs og iPad skylden for krisen som nå er i ferd med å innta først og fremst Taiwan. Taiwanske pc-produsenter som Asustek og Acer sliter stort, sistnevnte så mye at Acer-sjef Gianfranco Lanci nylig sa opp jobben. Samtidig rapporterer BusinessInsider at HPs fortjeneste på salg av forbruker-pc-er er ned 12 prosent, mens Dells fortjeneste minker med åtte prosent.

Analytikerne nedjusterer nå sine prognoser. I mars kuttet Gartner prognosene for 2011 med hele fem prosentpoeng, fra 15,9 prosent til 10,5 prosent, ifølge CNN. Analytiker Chris Whitmore i Deutche Bank reduserte sine prognoser for 2011 fra ni prosent til fire prosent, ifølge AppleInsider.

Årsaken? Apple. Whitmore estimerte at rundt 30 prosent av iPad-eiere bruker nettbrettet som en erstatning for bærbare datamaskiner, i stedet for et supplement. Morgan Stanley-analytikere bekreftet denne trenden allerede i september i fjor, og rapporterte da at iPad hadde spist 25 prosent av bærbar-markedet siden lanseringen i april.

Apple kongen av nettbrett

Enda dårligere nytt for pc-produsentene er at nettbrettmarkedet bare vokser enda raskere. eMarketer estimerer en vekst på 178 prosent for nettbrett i år, og Apple kommer til å ha 74 prosent andel av markedet. I fjor solgte Apple over 15 millioner iPad-er, og hadde da en markedsandel på over 90 prosent.

Også nettbrett-produsentene sliter som en følge av iPad-ens popularitet. Ettersom Apple har knyttet til seg de fleste produsenter av berøringsskjermer, har for eksempel canadiske Research In Motion (RIM) nylig måttet utsette lanseringen av sitt Playbook-nettbrett til den 19. april, skriver Macworld Sverige.

LES OGSÅ:

Beste Apple-kvartal noensinne

Etter-pc-epoke

Det var flere som lo da Steve Jobs på forrige måneds iPad 2-lansering sa at vi nå lever i en «post-pc era» - i en «etter-pc-epoke». Kanskje var Apple-sjefen inne på noe likevel? Pc-produsentene jobber nå på spreng for å få ut sine iPad 2-utfordrere på markedet, men foreløpig er det ingen som har klart å følge opp Apples suksess.

Det fallende pc-salget betyr selvfølgelig ikke at den tradisjonelle pc-en er akterutseilt. Analyseselskapet Garner forventer at pc-salget tar seg opp i år. Lanseringen av Windows 8 kan også puste nytt liv i pc-markedet, skriver amerikanske PC World. De nyeste laptop-vennlige prosessorene, AMDs Llano og Intels Sandy Bridge, rir for tiden på en bølge, og kan bidra til flere solgte pc-er igjen.

LES OGSÅ:

iPad spiser ikke av Mac-salget

Les om:

Komponenter