Jubileum med gratis-apper

Jubileum med gratis-apper

Apples App Store fyller fem år.

Fem populære spill-apper og fem andre apper som tidligere kostet opptil 140 kroner per app, kan nå lastes ned gratis fra App Store.

Anledningen er at det nå er fem år siden Apple åpnet sin App Store for programvarekjøp, i første omgang for iPhone og iPod touch.

Senere er det også blitt et stort utvalg iPad-apper tilgjengelig hos App Store, etter at Apple lanserte den første iPad-en i 2010.

Det var 10. juli 2008 at App Store åpnet sine digitale dører, med 552 apper i de digitale hyllene. Bare 135 av programmene var gratis, resten kostet stort sett mellom én og 10 dollar.

900 000 apper

Nå rommer butikken over 900 000 apper, og et ganske stort antall av dem er gratis.

I den norske App Store-butikken ser det ut til at 7 kroner og 14 kroner er en svært «populær» pris, selv om man også kan få kjøpt et GPS-program til 700 kroner, om man ønsker det.

Begrenset periode

Gratis-tilbudet med fem spill og fem andre apper vil være tilgjengelig i en begrenset periode. Siden Apple ikke har sagt noe om hvor lenge tilbudet vil vare, er det sikkert tryggest å skynde seg hvis man vil laste ned programmene.

De fem spillene er følgende: Badland, Infinity Blade II, Superbrother: Sword & Sworcery EP, Tiny Wings og Where's My Water?

De fem andre gratisappene er: Barefoot World Atlas, Day One (en dagboks-app), How to Cook Everything, Over (fotoeffekt-app) og Traktor DJ for iPhone.

Høydepunkter og milepæler

På jubileumssiden som Apple har opprettet i forbindelse med femårsjubileet, finner man blant annet en tidslinje der man kan finne en del av høydepunktene blant appene som er blitt lansert hvert år.

I tillegg kan man se når de forskjellige rekordene for nedlastinger ble satt, for eksempel at nedlasting nummer 50 milliarder ble foretatt 16. mai i år. Tallet innebærer at det lastes ned over 800 apper i sekundet.

App Store-konseptet har ført til at noen app-utviklere, inkludert en håndfull norske, er blitt rike, mens mange andre har hatt en grei inntekt fra app-salget - og noen har møtt skuffelser. 10. juni i år kunngjorde Apple at selskapet frem til da hadde utbetalt mer enn 10 milliarder dollar til app-utviklerne.

Veien inn til jubileumstilbudene går gjennom Apples iTunes-program , som kan lastes ned både på Mac og Windows-pc-er. Fra en iOS-enhet (iPhone, iPad, iPod touch) klikker man bare på App Store-ikonet, som i skrivende stund leder direkte til jubileums-siden.

Les om: