Kampen mot Google tilspisser seg

Kampen mot Google tilspisser seg

Apple kjøper Siri og får stemmestyrt mobilsøk.

Det ble nettopp kjent at Apple kjøper opp teknologiselskapet Siri, som leverer en talestyrt personlig assistenttjeneste for iPhone. Den forstår deg til og med når du er full. Men forstår den norsk?

Apple har plutselig foretatt en rekke mindre oppkjøp av andre teknologiselskaper. Apple fastholder selv at firmaet gjør dette fra tid til annen, men i det siste har det gått slag i slag.

Selskap-shopping

For en stund siden ble brikkeprodusenten PA Semi, som ble instrumentell i forbindelse med designet av A4-brikken til iPad, kjøpt opp. Senere kom kartselskapet Placebase inn i Apples portefølje.

Deretter fulgte et forsøk på å kjøpe opp AdMobs, en leverandør av mobilreklame. Da dette strandet til fordel for Google, kjøpte Apple i stedet det lille firmaet Quattro Wireless, som opererer i samme bransje.

For noen dager siden ble det kjent at Apple hadde kjøpt nok en prosessor-designer i det amerikanske selskapet Intrinsity. Intrinsitys produkter er bredt representert i mobilmarkedet. Og nå sist altså Siri.

Siris teknologi består av en form for resepsjonstjeneste, der brukerens sender talebeskjeder fra en iPhone til Siris servere. Disse oversetter tale til tekst, som serveren igjen fortolker som instrukser.

Tjenesten er utviklet for å gi brukeren tilgang til hoteller, restauranter, transport og underholdningstilbud. De av oss som har kredittkort i det øvre prissjiktet, eller kanskje til og med en personlig assistent, vil vite hva dette går ut på.

Søkegiganten Apple?

Det har lenge versert rykter om at Apple er interessert i å gjøre et inntog i søkemarkedet. Microsoft gjorde det samme for en stund siden i sin allianse med Yahoo, og i prinsippet kan man si at Apple med dette strategiske oppkjøpet har gjort det samme.

Man hopper i prinsippet over indekseringen som en prioritert liste i et søkeresultat. Utelukkende rene treff, såkalte sanne positiver, blir returnert.

Man kan sammenlikne dette med hvordan iPad lar deg lagre filer i forskjellige programmer usynlig i bakgrunnen. Operativsystemet skjuler disse for brukeren. Resultatet blir at brukeren opplever brukergrensesnittet i den personlgie datamaskinen som sterkt forenklet eller til og med revolusjonerende.

Det gjenstår å se hva Apple tenker å bruke Siri til, eller hvordan Apple ønsker å videreutvikle og integrere plattformen. Introduksjonen av iAds, en Apple-servert in-app reklameform for iPhone OS 4, som sentral del av firmaets fremtidige satsning på mobile plattformer, kan gi en viss pekepinn. Det er ikke lenge før Apple kan hive alle sentrale Google-komponenter ut av iPhone-operativsystemet.

Demo-video av Siri for iPhone under.

Les om: