Kan iOS 7 bli som Windows 8?

Kan iOS 7 bli som Windows 8?

Neste generasjon av iOS kan få enklere design, ikke ulikt Windows 8.

Dette er et hett rykte som nå er blitt formidlet av Mac-nettstedet 9to5Mac.com .

Etter noen av reaksjonene å dømme er sammenligningen med Windows 8 som å banne i kirka i Mac/iOS-kretser.

Det som det synes å være snakk om, er at app-ikonene kan komme til å få en ny og forenklet design.

Under overflaten skal imidlertid det grunnleggende i operativsystemet være som før, og det skal ikke bli behov for at brukerne nærmest må lære seg iOS på nytt, ifølge 9to5Mac.

Nettopp det kraftige bruddet med det gode, gamle skrivebords-grensesnittet i Windows 8 er kjernen i mye av kritikken mot det nye Windows 8-grensesnittet.

Søkt sammenligning?

Sammenligningen som dras mot Windows 8 og Microsofts nye Modern UI-grensesnitt – tidligere kalt Metro – virker i utgangspunktet litt søkt. Apples mangeårige sjefdesigner Jonathan Ive, som nå også har fått ansvaret for designen av Apples brukergrensesnitt på programvaresiden, vil neppe ha det på seg at han har kopiert designen til erkerivalens operativsystem.

På den andre siden har nettopp en stadig mer minimalistisk design vært kjernen i Jonathan Ives designutvikling på maskinvaresiden hos Apple siden slutten av 1990-tallet.

I lys av dette kan man godt hevde at ikonene på dagens iOS-skjermer – iPhone, iPad og iPod touch – er litt gammeldagse, med tunge 3D-effekter, skyggebruk og material-imitasjon der man forsøker å få ikonene til å minne om for eksempel kontoreffekter.

Eksempler er Notater-appen som skal minne om gule post-it-lapper og kalendere som fører tankene til skinninnbundne avtalebøker som yngre kontormedarbeidere ikke har noe forhold til.

Flat 2D?

Modern UI-grensesnittet i Windows 8 er derimot preget av kraftig forenkling, minimal bruk av farger og en utpreget «flat» 2D-stil. Det er en utvikling i denne retningen det nå går rykter om at Apple jobber med for den neste iOS-generasjonen.

Det ryktes at iOS 7 vil bli gjenstand for en forhåndsvisning for utviklerne som deltar på Apples store utviklerkonferanse WWDC i San Francisco i juni. iOS 7 har ifølge informerte kilder hos 9to5Mac fått kodenavnet «Innsbruck».

Mye vil angivelig være likt det man kjenner fra før, som for eksempel Hjem-skjermen og låst skjerm. Men ikonene til Apples standard-apper samt verktøylinjer og andre grunnleggende brukergrensesnitt-elementer kan komme til å få en helt ny design.

Det går også rykter om at neste generasjons iOS-enheter vil få et slags innebygd polarisasjonsfilter som skal minske innsynsvinkelen på skjermen – kjekt for dem som vil at medpassasjerene på tog, buss, trikk og fly skal se mindre av hva du jobber med på din iPad eller iPhone.

Ryktene om et forenklet 2D-grensesnitt på iOS-ikonene har så langt fått en blandet mottakelse. I forumdebatter er det noen som avfeier det hele som tullprat, mens andre jubler.

Les om:

Komponenter