Kanonsalg for Dell

Kanonsalg for Dell

43 prosent vekst i salget av bærbare pc-er gir solid omsetningsvekst i Dell. Likevel mister 8900 ansatte jobben.

Dell la frem sterke tall under resultatpresentasjonen for første kvartal i regnskapsåret 2009 i går. Omsetningen stoppet på drøyt 16 milliarder dollar, drøyt 80 milliarder kroner, opp ni prosent fra første kvartal 2008. Resultatet endte på 784 millioner dollar, opp fire prosent fra i fjor. Alle nøkkeltallene slo analytikernes estimater.

Det er salget av bærbare pc-er som drar lasset, med en vekst på 43 prosent sammenliknet med fjoråret. Inntekter fra salget av stasjonære pc-er falt med fem prosent, mens serversalget steg med 21 prosent.

- På grunn av for aggressiv prising i lav-ende-markedet steg likevel inntektene bare med fem prosent i serversegmentet, sier finansdirektør Don Carty.

Kutter og ansetter

Dell reduserte arbeidsstokken med totalt 3200 ansatte i løpet av regnskapsåret 2008, og selskapet forventer å kvitte seg med ytterligere 8900 personer av en arbeidsstokk som talte 95 000 i 2008.

Selskapet skal likevel ansette personer innen tjenester og i kommende markeder som Øst-Europa, Brasil, og India. Dell åpnet også nye fabrikker i Polen, Brasil og India for å møte etterspørselen i disse områdene.

Øker i Kina

En stadig større del av omsetningen kommer utenfor hjemmemarkedet USA, og andelen er nå oppe i 55 prosent. Salget av pc-er og servere i Brasil, Russland, India og Kina vokste med 73 prosent i 2008.

Strategiskiftet fra direktesalg til salg også fra butikker bærer frukter, og Dell har nå 13 000 utsalg over hele verden. 1800 finnes i Kina, og tallet skal opp til 3500 i løpet av inneværende kvartal.

- Vi tror Kina blir det største markedet for pc-er, og vi skal øke antall salgssteder, spesielt i kommende markeder. Universet er større enn 1300 butikker. Vi er bare i begynnelsen av denne prosessen, sa sjefen sjøl, Michael Dell.

Komponenter