Kanskje Apple vil satse på NFC likevel

Kanskje Apple vil satse på NFC likevel

Rykter: iBeacon-klistremerker, betalingsløsning og Tesla-start med nye iPhone?

Er det mer ved nye iPhone 6 enn bare nytt design?

Kan det være at Apple, etter alle disse årene, faktisk går for NFC?

NFC

Near Field Communication kalles tentativt for nærfeltskommunikasjon her til lands (i hvert fall inntil språkrådet klarer å komme opp med et bedre begrep).

Dette var den store nyheten i mobilmarkedet da NFC-brikker begynte å dukke opp i telefoner for en stund tilbake og etter hvert som programvarestøtten ble utviklet.

Dette gjaldt imidlertid primært Android-verdenen, og Apple har så langt aldri vist nevneverdig interesse for teknologien. Tvert i mot er signalene fra Apple blitt tolket som avvisende mot NFC-teknologien.

Men nye rykter vil ha det til at iPhone 6, som etter sigende lanseres 9. september, har en slik brikke i seg.

Blant dem som har presentert NFC-rykter, er nettstedet Techradar.com .

Også Apple må svare til forventninger i markedet om nye funksjoner i sine mobil-iterasjoner, men venter gjerne med å ta i bruk ny teknologi med vid anvendelse til marked og anvendelse har modnet noe. Og kanskje det nå er tilfelle for NCF?

Bruksområder

NFC åpner for en rekke interessante bruksområder, og fungerer slik at det åpnes for trådløs kommunikasjon på meget korte avstander mellom to enheter.

Det kan være to telefoner, som for eksempel ved å berøre hverandre kan utveksle informasjon som visittkort - til bruksområder som billett- eller betalingsterminaler. Ulike varianter av sistnevnte er i bruk verden over allerede, for eksempel i undergrunnsbanen i London. NCF-brikken kan like gjerne sitte i et plastkort som en telefon.

Tesla S uten trådløs nøkkel?

Grunnen til at det spekuleres i NFC for iPhone 6, er blant annet tekniske tegninger som tilsynelatende viser en slik brikke som del av hovedkretskortet.

I tillegg har for eksempel Tesla annonsert en ny versjon av appen for fjernstyring av en del funksjoner hos S-modellen. For eksempel fjernstyre låsing eller opplåsing av dørene, fjernaktivere oppvarming eller nedkjøling av kupeen før man skal ut og kjøre, og sjekke oppladingen.

Forsåvidt heller ikke noe i veien for at dette vil fungere over Bluetooth eller wlan, siden bilen allerede er stapp full av sensorer som kan fjernstyres. Nå spekuleres det i at NFC vil tilføre nye funksjoner.

TouchID + NFC = Sant?

Det er kanskje kombinasjonen av NFC og TouchID som gjør det hele interessant for Apple.

For det er som betalingsmiddel at mange ser for seg det største bruksområdet for nærfeltsteknologien, og det krever en form for sikkerhet som det er tillit til i markedet. Apples fingeravtrykk-leser som ble introdusert som del av iPhone 5s, kan være nettopp en slik autentisering som gjør at Apple nå finner det interessant å satse på NFC i stor stil.

NFC vil også ha den store fordelen at kommunikasjonen ikke trenger å konfigureres. Det er selvfølgelig noe som heter adhoc WiFi, men det er langt mer strømkrevende enn NFC, blant annet på grunn av den korte rekkevidden.

Så det kan tenkes at også Apples Healthkit-teknologi med fokus på helserelaterte sensorer kan kommunisere med andre elektroniske innretning, som apparater innen medisinen, gjennom NFC uten krevende oppsett.

Og kanskje Apple også ser fordelen i at slik kommunikasjon med sensitiv informasjon ikke trenger å ta veien om tingenes internett, der den muligens er mer mottakelig for overvåkning.

iBeacon Stickers

Og mens vi er inne på det - Apple har selv jobbet en stund med sitt eget, Bluetooth 4-baserte ting-internett på kort hold. iBeacons kalles sensorene som kan inngå som hotspots for eksempel i service- eller retail-miljøer for å trigge hendelser på en iPhone, og også gi tilbakemelding til forhandler om hvilke soner eller objekter som fanger kundenes interesse.

De mest kjente implementeringene er i museer for innendørs orientering samt innen handelsbransjen. Estimote Beacons er eksempler på dette, og det sitter norsk Bluetooth-teknologi bak. Faktisk kan slike programmerings-kit kjøpes rimelig for dem som liker å pusle med elektronikk.

Estimote lanserer nå en enda mindre versjon av sine sporings-tags som klistremerker, kalt Estimote Stickers. Disse kan festes til ting man ønsker å følge med på, men som man kanskje mister av syne rett som det er. For eksempel hunden som stikker av eller vesken som står i fare for å bli glemt. Fraværet av nærhet, som det at man glemmer igjen vesken ved cafebordet, kan trigge hendelser på samme måte som når man nærmer seg dem.

Via electrek og Estimote . Sjekk ut en promo-video for Estimote Stickers nedenfor samt demo av Tesla-appen.

Les om:

Komponenter