Kappløpet skifter retning

Kappløpet skifter retning

AMDs nye Shanghai-prosessorer er ikke noe kvantesprang på hastighet. Men nå er pris og energiforbruk viktigst for kundene.

Brikkeprodusenten AMD opplevde klabbeføre under utviklingen av Barcelona-prosessoren. Først ble den forsinket og så ble selskapet rammet av tekniske problemer.

Men nå forsøker selskapet et comeback med den firekjernes Opteron-prosessoren. Den nye prosessoren har fått navnet Shanghai og fås i hastigheter fra 2,3 GHz til 2,7 GHz - og skal bli et nytt våpen for AMD i kampen mor den evige rivalen Intel.

LES OGSÅ: AMD kan bli delt i to

Shanghai bygger på 45nm-teknologi, Barcelona ble laget på 65nm. Den nye brikken skal være mer gjerrig på strømmen fordi den klarer å legge en demper på arbeidsiveren når det ikke er behov for så mye kapasitet.

Det siste, er ifølge IDC-analytiker Anders Elbak, langt viktigere for kundene enn hastighetsforbedringer, skriver danske Computerworld.

- Med alt snakket om grønn it, gjør AMD noe med det ved å gjøre prosessorene mindre strømslukende, sier han.

AMD har i de siste årene slitt med å holde tritt med Intel i markedet. Så sent som i forrige uke ble det offentliggjort at selskapet vil kvitte seg med 500 ansatte etter et tap i siste kvartal på 418 millioner kroner av en omsetning på 11,3 milliarder. Det alvorlige er at dette er det åttende kvartalet på rad med tap.

Selv om Intel i går nedjusterte sine forventninger, blir det tøft på AMD å innhente forspranget.

- Intel har i det siste styrket sin maktposisjon , og AMD har gått litt tilbake - eller i hvert fall står de litt i stampe. Intel har vært gode til å komme med lave introduksjonspriser og hatt stor suksess med Atom-prosessoren for de mini-bærbare, mener Anders Elbak.

Elbak sier til Computerworld i Danmark at selv om mini-pc-er foreløpig ikke utgjør de store volumene i forhold til tradisjonelle pc-er, er det helt klart et nytt voksende forretningsområde. AMD bør derfor komme med et produkt som kan konkurrere Intels Atom-suksess, mener han.

Og rykter i markedet tilsier da også at AMD er i gang med et alternativ med navnet Bobcat.

Mindre energi

Markedet for prosessorer er i endring. Jaget etter stadig kjappere brikker er i ferd med å bli erstattet av andre målsettinger. Tidligere ble salget av pc-er påvirket av at nye og raskere prosessorer kom på markedet. Slik er det ikke lenger, mener Anders Elbak.

LES OGSÅ: Intel senker forventningene

- Da den første 486-en kom, ble det fart i pc-markedet. Det samme skjedde da den første Pentium-brikken kom. I dag blir nye lanseringer møtt med litt likegyldighet, selv om produsentene selv kaller det en ny generasjon prosessorer, sier Elbak.

Nå er det strømforbruk og pris som avgjør hvem som vinner kampen.

IDC-analytiker Anders Elbak mener kampen nå står om pris og energiforbruk.

Elbak peker på at det kommende Windows 7, etter planene, vil kunne fungere godt på tregere maskiner enn det Vista klarer i dag.

LES OGSÅ: 16 GB nok for Windows 7

- Om det slår til, kan det godt bli slik at de mest energibesparende prosessorene som vinner, sier Elbak.

Han mener at dagens it-sjefer ikke har hastighet høyt på agendaen når de skal kjøpe ny maskinvare.

- Får man et godt tilbud på en maskin med 2,2 GHz og 3GB ram, så velger man den selv om det finnes en tilsvarende med 2,7 GHz prosessor. Det er få som tenker at de absolutt må ha den raskeste - koste hva det koste vil. Og det er jo få som har brukt for noe raskere, påpeker IDCs Anders Elbak til Computerworld i Danmark.

Les om:

Komponenter