– El-avfall inneholder svært mange giftige stoffer og er et av våre aller største miljøproblemer, sier Peer Velde i 3 Step IT.

Kaster fullt brukbart it-utstyr

75 prosent av norske bedriftsledere vil opptre miljøvennlig, men likevel kaster 59 prosent av dem fullt brukbart it-utstyr i søpla.

Dette kommer frem i en undersøkelse som analysebyrået Norstat har utført.

Svarene i spørreundersøkelsen som Norstat har gjort blant norske bedriftsledere,  er med på å forsterke inntrykket av dobbeltmoral i nordmenns holdning til miljøvern og et bærekraftig næringsliv.

Nordmenn er verstinger

I vår avslørte en FN-rapport at Norge er det landet i verden der det kastes mest elektrisk og elektronisk avfall på søppeldynga, målt per innbygger.

I 2014 kastet nordmenn 28,4 kilo EE-avfall i snitt per innbygger, noe som gjør nordmenn til verstingene i verden når det gjelder å kaste elektronisk avfall, ifølge NTB. Kilden for rapporten var FNs tankesmie  United Nations University (UNU).

På verdensbasis ble det i fjor kastet 41,8 millioner tonn EE-avfall, et tall som er ventet å øke til 50 millioner tonn i 2018. Tallene omfatter vel å merke ikke bare it-utstyr, men også mye annen elektronikk, alt fra kjøleskap og støvsugere til skjermer, PC-er og mobiltelefoner.

It-utstyr på miljøstasjonen

Norstat-undersøkelsen blant norske bedriftsledere bekrefter resultatene fra en tilsvarende undersøkelse som ble utført i 2013.

– Også den gangen sa seks av ti bedriftsledere at de leverer it-utstyret på en miljøstasjon fremfor å tenke alternative metoder, sier administrerende direktør Peer Velde i selskapet 3 Step IT, som har bestilt undersøkelsen fra Norstat.

Nå er vel å merke 3 Step IT et globalt selskap som jobber innenfor leasingmarkedet og som naturligvis vil ha interesse av at flere bedrifter går over fra å kjøpe til å lease it-utstyr, ettersom dette anses som noe av løsningen på problemet.

Ved leasing får bedriften hjelp til å kvitte seg med brukt utstyr, enten gjennom salg eller donasjoner. 95 prosent av enhetene som ble returnert til 3 Step IT i fjor, ble videresolgt. 220.000 enheter ble vasket, oppgradert og rensket for data før de ble videresolgt til for eksempel skoler, institusjoner, småbedrifter og privatpersoner, ifølge Velde.

Øvrige tall i Norstat-undersøkelsen viser at 25 prosent av bedriftslederne sa at it-utstyr som ikke lenger skal brukes, blir levert til forhandlere, ni prosent sa at utstyret blir gitt til de ansatte, åtte prosent at det gis til veldedig formål, mens fem prosent sa at maskinene videreselges.

– Det er vanetenkning og mangel på kunnskap som er de viktigste årsakene til at så få ledere vurderer andre og mer bærekraftige løsninger, sier Velde.