Katastrofeår for brikke-industrien

Katastrofeår for brikke-industrien

Den prosentvise nedgangen i år er den største siden 1985.

Den globale industrien av halvleder-produsenter, brikker som blant annet inngår i minne og prosessorer, har gått på en smell i 2009. Ifølge analyseselskapet Gartner vil den prosentvise nedgangen i år være den største siden 1985.

Gartner publiserte denne uken en rapport som anslår den totale omsetningen av brikker i 2009 til 226 milliarder dollar. Dette er en nedgang på 11,4 prosent (29 milliarder dollar), sammenlignet med 2008. Det er forøvrig også første gang salget har blitt redusert to år på rad.

- Omsetningen falt betydelig i første kvartal 2009, og fortsatte dermed svekkelsen i markedet som startet i fjerde kvartal 2008, sier Gartner-analytiker Stephan Ohr i en pressemelding.

Mot lysere tider

Gartners rapport kommer bare en måned etter at investeringsbanken Morgan Stanley endret sine anbefalinger i forhold til brikkeindustiren fra ”attractive” til ”cautions”. Det var spesielt økte lagerkostnader og usikkerhet rundt pc-komponentsalget som fikk banken til å gjøre dette.

På den lyse siden kan det anmerkes at salget har økt hvert kvartal siden først kvartal, men dette har altså ikke vært nok til å demme opp for katastrofesalget i årets første måneder.

At det har gått bedre de siste kvartalene støttes også av analyseselskapet IDC, som i en undersøkelse i november slo fast at omsetningen økte hele 23 prosent fra andre til tredje kvartal i år.

Selskapet som har slitt mest i år er Infineon Technologies. Gartner anslår at selskapets omsetning i år vil falle med 46,5 prosent. Renesas Technologies sliter også med et forventet fall på 19,9 prosent.

- AMD og Intel ble også helt klart rammet av lavere etterspørsel etter pc-er og servere. Jeg tror likevel det er gode sjanser for bedring i 2010, når etterspørselen øker igjen, sier analytiker Dan Olds i Gabriel Consulting til Computerworld i USA.

Han tror på bedre tider både i konsument- og forretningsmarkedet.

- Salget til bedrifter vil uansett ta seg litt opp. Mange har utsatt investeringer som de etter hvert vil bli tvunget til å ta, sier han.

Les om:

Komponenter