Kina bygger superprosessor

Kina bygger superprosessor

En kinesisk supermaskin i verdensklasse skal stå ferdig i 2010.

Nå hiver kineserne seg for alvor inn i den globale prosessor-kampen. Gjennom økte investeringer har landet startet utviklingen av en ny type mikroprosessor som skal kunne brukes i petaflop-klassen, og den første datamaskinen basert på kinesiske databrikker skal etter planene stå klar i 2010.

Det er 20 år siden Kina bestemte at de ikke skulle satse på mikroprosessorer. Først i 2001 ble dette standpunktet revurdert.

- Realistisk mål

- Kina ligger fortsatt etter konkurrentene på prosessorbrikker, men gjør sitt beste for å vinne frem, sier teknologisjef på Institute of Computing Technology i Kina, Zhiwei Xu, til Computerworlds internasjonale nyhetstjeneste.

Analytiker på In-Stat, Tom Halfhill, mener det er realistisk for Kina å få til en petaflop-maskin innen to år.

- Hvorfor skulle de sette seg et mål de ikke kan nå?, spør han.

"Godson 3" i 2009

Til nå har Kina produsert fire prosessortyper. Den siste er Godson 2f. Nå jobber landet videre med Godson 3, som skal lanseres i 2009, og som skal bli den første som benytter seg av multikjernedesign. Den er myntet på servere.

Det er Godson 3-brikkesettet man satser på skal gjøre det mulig å bane veien for en petaflop-maskin. En slik prosessor vil gjøre Kina konkurransedyktig mot IBMs Cell-prosessorer, som har sørget for at IBM har havnet på listene med verdens kjappeste maskiner i år. IBM-prosessoren brukes blant annet i Sonys Playstation 3.

Øvrige utfordringer

Det er imidlertid to utfordringer Kina må ta tak i om de virkelig vil selge prosessorer. For det første er Godson-serien basert på Mips-kjerne, i motsetning til x86-kjerne slik AMD og Intel har basert seg på. Dermed må brikken kjøre et oversettingsprogram for å gi x86-kompabilitet om kineserne ønsker at brikken skal brukes på Windows-systemer. Et slikt program er allerede under utvikling til Gordon 3-brikken, men programmet spiser foreløpig solid av den opprinnelige Mips-hastigheten.

- Vårt mål er å komme opp i 80 prosent av Mips’ opprinnelige prestasjoner. Akkurat nå er vi på 40, så vi har en vei igjen, sier Xu.

I tillegg må Kina finne markeder som vil importere prosessoren. Hos myndighetene i USA hersker det en viss tvil om Kina-brikken på grunn av sikkerhetshensyn.

Analytiker Halfill mener på sin side at Kinas prosessor-eventyr kan få vind i seilene selv uten eksportvirksomhet. Det forutsetter imidlertid at de finner en egen utviklingsteknologi, slik at de slipper å betale lisenser til andre land.

Komponenter