Klager på varmeproblemer med Surface Pro 3

Klager på varmeproblemer med Surface Pro 3

Microsofts ferskeste nettbrett plages visstnok av småfeil og overoppheting.

Glem blåskjerm i Windows eller en sørgelig rød ring på Xbox 360. Microsofts ferskeste plage er varmedød-ikonet.

I forrige uke testet vi Surface Pro 3, og var meget godt fornøyd med det vi fikk servert. Vi likte designen, ytelsen og brukervennligheten. Og så langt har nettbrett-pc-en fungert ypperlig.

Det er imidlertid ikke alle som er like heldige som oss, ser det ut til. Den siste tiden har nemlig stadig flere brukere klaget over ymse småfeil, og ikke minst over at Surface Pro 3 kan bli så varm at den ikke er til å holde, eller at den rett og slett slutter å fungere.

Problemene har blitt tatt opp i flere diskusjonstråder på Microsofts nettside for kundestøtte. En gruppe brukere har til og med samlet alle feilmeldingene i et eget regneark.

Problemer med Core i7?

Så langt ser det ut til at det i hovedsak er Surface Pro 3 med Intel Core i7-prosessor som har mest problemer med varmeutvikling, men også noen Core i5-modeller er ført opp i regnearket.

En bruker hevder at han så langt har "brukt opp" fire Surface Pro 3-enheter, og at alle sammen har dødd etter for høy varmeutvikling.

Da Microsoft første gang viste frem Surface Pro 3, brukte de anledningen til å skryte av at de hadde klart å lage verdens tynneste Core i-produkt. Til tross for at Microsoft forklare at de hadde jobbet mye med maskinvaredesignen og kjøleløsningen, var det mange kommentatorer som var skeptiske til hvor bra det ville fungere med en kraftig Core i7-prosessor i en så tynn enhet, og til om kjøleløsningen ville være god nok.

Mulig løsning

Ifølge en artikkel hos Neowin hevder enkelte Surface Pro 3-brukere at de har fått bukt med problemet med for høy varmeutvikling. Løsningen skal visstnok være å starte oppgavebehandling i Windows 8, og så deaktivere Windows Installer Module og Windows Installer Module Worker.

Selv om en del hevder at det har løst problemene deres, melder andre at det ikke var nok for å unngå at deres Surface Pro 3 ble glovarm.

Gitt at en del brukere har løst problemet på en så pass enkel måte, kan det se ut til at overopphetingsproblemet er programvarerelatert. Om så er tilfelle er det gode nyheter for Microsoft, som da kan rette opp i problemet ved hjelp av Windows-oppdateringer.

Så langt har Microsoft selv ikke gitt noen forklaringer om problemene flere av Surface-brukerne nå melder om.

I mellomtiden risikerer de brukerne som er plaget med overoppheting at både maskinvaren og skjermen kan ta varig skade på grunn av de høye temperaturene.

Problemer igjen

Dette er ikke første gang Microsoft har problemer med sine Surface-produkter. Allerede ved den første Surface Pro 3-lanseringen i USA i sommer var det problemer. Da måtte Microsoft slippe en oppdatering første dag for å rette opp i problemer en del brukere hadde med å starte enheten. Den gangen viste det seg at problemer var relatert til visse typer oppkobling mot trådløse nettverk.

Heller ikke med Surface Pro 2 har det vært helt problemfritt. For mens lanseringen i all hovedsak gikk knirkefritt, og Pro 2 leverte markant bedre batteritid enn første versjon, dukket det opp problemer underveis.

En stund etter lanseringen slapp nemlig en oppdatering som i relatiten var det stikk motsatte. Den førte nemlig til at batteritiden stupte, og at mange brukere opplevde problemer med å vekke Pro 2 opp etter den hadde vært i hvilemodus.

Det endte med at Microsoft måtte fjerne oppdateringen, men for de som allerede hadde installert ble det noen uker med venting på at problemet skulle løses.

Vi får håpe at problemet med overoppheting på Surface Pro 3 faktisk viser seg å være programvarerelatert, for vår erfaring så langt er at Surface Pro 3 er et ypperlig redskap både i jobb- og privatsammenheng.

For Microsofts del får vi håpe de finner ut av det raskt, for det er vel kanskje begrenset hvor mange som vil bruke over 10 000 kroner på et Surface Pro 3 med Core i7, om det er en sjanse for at det vil dø på seg. Også håper vi så klart at problemet ikke dukker opp på vår Surface Pro 3.