Klar for snøleoparden

Klar for snøleoparden

Ved midnatt starter salget av Snow Leopard. Humac har tatt på seg finstasen.

Humac i Vika og Drammen starter salget av Apples nyeste operativsystem Snow Leopard midnatt 28. august, fredag klokka 00:01, for de ivrigste Mac-nerdene. Nå håper de mac-nerdene strømmer til.

Framskyndet lansering

Det er bare fire dager siden Apple gikk ut med en pressemelding om at operativsystemet Snow Leopard kommer 28. august. Apple har tidligere antydet at Snow Leopard skulle komme i september, men for fire dager kunne folk forhåndsbestille snøleoparden i nettbutikkene til Apple.

Slipp 28. august betyr at Apple slår Windows 7 med god margin. Den nye Windows-versjonen lanseres 22. oktober, og vil foreligge i norsk versjon 31. oktober.

I tillegg slår Apples nye system Microsofts nye system ned i støvlene på pris. 269 norske kroner vil Snow Leopard koste om du oppgraderer fra vanlig Leopard.

Les mer: Snow Leopard lanseres fredag

Slakt og hyllest

Spørsmålet er om Apples nye OS er et kvantesprang eller gamle ideer hentet fra Windows 7 og Vista.

Glenn Gruman i vår amerikanske søsterpublikasjon Infoworld har tatt et dypdykk i hva snøleoparden kan tilby. Hvis man putter ting som støtte for 64 bit prosessorer til side, har han en liste på sju punkter han ønsker å fremheve. De kan du lese om her .

Men ikke alle er enige i det, og kollega Randall C. Kennedy i samme publikasjon mener Snow Leopard bare har kopiert funksjoner fra Windows 7.

Les hele saken her: Hyller og slakter snøleoparden

Snøleopard i butikkdøra

Uansett hva kritikerne mener så er forhandlerne klare. I Humac har de for å sette prikken over i-en sminket selgerne som snøleoparder.

- Dette blir en stor kveld for alle Mac-nerdene i Oslo og Drammen. Vi skal sørge for å skape steming, sier Yashar Alousha, butikksjef for Humac i Vika.

- Hvordan forventer dere at salget blir?

- Vi håper det blir bra. Vi lanserer 12 på natta, og håper flest mulig kommer. Jeg regner med det blir den mest hardbarka fansen til Apple som dukker opp.

Sminketradisjon

Alousha er klar over at det hele kommer på kort varsel.

- Men det blir spennende. Vi kommer til å være der mannesterke med produktet i hånda og maling i trynet, sier han.

- Hvor kom ideen om å sminke seg som snøleoparder fra?

- Vi vil bare lage litt moro for kundene. Dette er noe vi gjorde da vi lanserte Leopard også, så det har blitt tradisjon.

I tillegg til at personalet skal ha snøleopardsminke, vil også demomodellene ha installert snøleoparden slik at brukere får «leke med katten».

Tror på suksess

Da Apple startet å selge Leopard i 2007, så selskapet et betydelig løft i salget av Mac.

Analytiker Gene Munster i Piper Jaffray forventer at Leopard Snow-lanseringen vil ha enda større suksess enn Leopard hadde, og tror operativsystemet vil selge over fem millioner kopier innen utgangen av inneværende kvartal.

Han ser på Snow Leopard som en «mindre oppgradering», men like fullt en som vil slå meget bra an på grunn av sin lave oppgraderingspris.

Alousha i Vika er i alle fall klar fredag klokka 00:01.

- Skal butikksjefen ha sminke også?

- Ja, jeg står først i køen på sminking, sier Alousha.

Kort varsel

Også Eplehuset er klare for Snow Leopard, selv om tidspunktet for lansering bare har vært kjent i kort tid.

- Vi er vant med korte frister og er klare fredag morgen. Alle våre butikker har fått boksene i hus og innstallert demoversjoner hvor kundene kan få prøve seg. Selv i Tromsø har vi takket være ekspresslevering fått produktene på plass, forteller kjedesjef Trond Karlsen.

Hvor mye hver enkelt butikk gjør ut av lanseringen vet ikke Karlsen, men alle skal åpne en time tidligere og servere de ivrigste mac-brukerne kaffe og noe annet godt. Han forteller at de har store forventninger til Snow Leopard.

- Vi mac-brukere er jo vant til et raskt operativssystem, men hvis Snow Leopard er så bra som vi har hørt rykter om, så blir det artig å kunne skryte enda mer.