Knallvekst på servermarkedet

Knallvekst på servermarkedet

Etterspørselen på det globale servermarkedet øker kraftig, ifølge IDC. x86-blades vokser raskere enn totalen.

Ifølge ferske tall fra IDC økte omsetningen i det globale servermarkedet med 4,7 prosent fra første kvartal 2009 til samme kvartal i år. Markedet er nå verdt 10,4 milliarder dollar.

Enhetssalget økte med 23,3 prosent, som er en markant bedring fra den beskjedne økningen på 1,9 prosent i fjerde kvartal 2009 sammenliknet med året før.

Dette er den raskeste årlige veksten fra år til år i servermarkedet på mer enn fem år, og det tredje kvartalet på rad at IDC melder om bedre forhold på det globale servermarkedet.

- Bedringen på markedet har blitt drevet av en markant høyere etterspørsel etter x86-servere som følge av at kundene nå aggressivt oppgraderer sine infrastruktur, sier Matt Eastwood, direktør for Enterprise Platforms i IDC, i en pressemelding.

- Vi forventer at det samme vil skje med Unix- og mainframe-systemer i andre halvdel av 2010 som følge av oppgraderinger i mer verdiorienterte løsninger med noe lenger planleggingshorisont, sier han.

HP er størst

HP er den største produsenten på det internasjonale servermarkedet og har en samlet markedsandel på 32,5 prosent i første kvartal i år.

Produsenten økte omsetningen med 16,3 prosent og markedsandelen med 3,3 prosent fra samme kvartal i fjor. Ifølge IDC var HPs vekst i løpet av kvartalet først og fremst drevet av sterk etterspørsel etter produsentens x86 Proliant-server.

IBM tar andreplassen på pallen med en markedsandel på 27,5 prosent. Dette er en nedgang på 1,2 prosent fra første kvartal i fjor. Til tross for tilbakegang i IBMs Power-systemer og System z-servere imidlertid holdt etterspørselen etter x86-baserte System x-servere seg sterk i løpet av kvartalet.

Dell er tredje størst med en markedsandel på 16,3 prosent, opp 5,1 prosent fra i fjor. Produsenten økte omsetningen med 51,9 prosent.

Sun og Fujitsu deler fjerdeplassen. Suns omsetning gikk tilbake med 31,9 prosent fra første kvartal 2009, noe som ga en markedsandel på 6,6 prosent. Fujitsu økte på sin side omsetningen med 2,2 prosent, noe som ga en markedsandel på 6,5 prosent.

Raskest vekst i x86

Omsetningen av x86-servere vokste med 33,6 prosent til 6,8 milliarder dollar fra første kvartal 2009 til samme kvartal i år. Antall solgte enheter økte med 25,7 prosent til 1,8 millioner servere. Alle de fire største serverprodusentene opplevde positiv vekst i x86-markedet.

Etterspørselen etter Microsoft Windows Server ble ifølge IDC positivt påvirket av økningen i x86-markedet. Her endte omsetningen på 5,1 milliarder dollar. Dette utgjør 48,9 prosent av den samlede serveromsetningen i kvartalet, og er ifølge analysebyrået den høyeste andelen som Windows-servere noensinne har klart å oppnå.

Markedet for bladeservere vokste på sin side med 37,2 prosent fra første kvartal 2009. Antall solgte enheter økte med 20,8 prosent. Sammenlagt sto bladeservere for en omsetning på 1,4 milliarder dollar og 13,6 prosent av andelen på servermarkedet.

- Markedet for rackbaserte x86-servere vokste raskere enn på mange år, drevet av undertrykt etterspørsel hos kundene, sier Jed Scaramella i IDC.

Avventer Unix-salget

Etterspørselen etter Linux-servere økte også kraftig. Her økte omsetningen ifølge IDC med 20,4 prosent til 1,7 milliarder dollar sammenliknet med første kvartal 2009. Linux-servere står nå for 16,2 prosent av omsetningen på servermarkedet, en vekst på 2,1 prosent fra første kvartal 2009.

Omsetningen av Unix-servere gikk sammenlagt tilbake med 29 prosent sammenliknet med første kvartal 2009. Den utgjorde 2,3 milliarder dollar i løpet av kvartalet og står for 22,2 prosent av kundenes serverinvesteringer, ned 10,5 prosent fra 2009.

IDC peker på at Unix-markedet befinner seg i en overgangsfase med mange endringer i markedet, som Oracles inntreden via oppkjøpet av Sun. Analysebyrået forventer imidlertid nedgangen til å bremse noe opp i andre halvdel av 2010 som følge av nye lanseringer fra produsentene.

Markedet for servere med annen arkitektur enn x86, som RISC-, EPIC-, og CISC-baserte servere, gikk tilbake med 25,9 prosent fra første kvartal 2009 til 3,6 milliarder i første kvartal i år. Også her vil ifølge IDC etterspørselen ta seg opp i andre halvdel av 2010.

Les om: