Kraftig forbedret Atom på vei

Kraftig forbedret Atom på vei

Serverutgaven kalt Avoton kommer først.

Etter flere år med gradvise, men beskjedne oppdateringer, får nå Atom-prosessoren et stort hopp i ytelse og effektivitet som følge av en helt nye arkitektur kalt Silvermont. Det melder PCWorld.com .

Atom-prosessorer er i utgangspunktet designet for smartelefoner og nettbrett, men har også tidligere blitt brukt i servere. Servervarianten av den nye Atom-prosessoren vil være den første som bruker Intels 22-nanometer produksjonsprosess.

Kodenavn Avoton

Prosessoren, som har fått kodenavn Avoton, vil ble tilgjengelig i servere i andre halvdel av 2013. Den er basert på den nye Silvermont-mikroarkitekturen som er den første arkitektur-redesignen siden Atom ble introdusert i 2008.

Atom-brikker basert på Silvermont for smarttelefoner og nettbrett vil følge etter. Nettbrettutgaven, kalt Bay Trail, vil dukke opp i produkter rundt juletider, mens smarttelefonutgaven, kalt Merrifield, vil dukke opp i smarttelefoner på nyåret.

Ifølge Nathan Brookwood, analytiker hos Insight 64, vil den nye arkitekturen være en kraftig forbedring, sammenliknet med den gamle designen. Den vil føre med seg lenger batteritid og høyere ytelse i mobile enheter, og mer ytelse per watt i mikroservere.

Mikroservere

Mikroservere er en voksende kategori servere som er støttet av blant andre Dell og Hewlett-Packard der ytelse raskt kan skaleres mens man holder strømforbruket lavt.

Ifølge PCWorld.com er det en økende interesse for lavforbruksservere, som en måte å senke strømforbruk mens man samtidig kan ta i mot store mengder webtrafikk. Atom-prosessorer er derfor ment som et lavenergi-alternativ til Intels større Xeon-prosessorer. Intel har også satset mer på Atom som et svar på den økende interessen for ARM-prosessorer som også har begynt å finne veien til servere.

Avoton vil inneha en rekke serverspesifikke funksjoner som 64-bit-støtte, Ethernet-kontroller og virtualisering. ARM er på sin side blant annet begrenset til 32-bit adressering, noe som begrenser mengden minne prosessoren kan utnytte. 64-bitsutgaver av ARM er ventet å bli tilgjengelig først i 2014 eller 2015.

Les om: